Porady
Sałatka z rukolą i kozim serem
Im bliżej wiosny, tym częściej myślimy o zdrowej i nisko kalorycznej kuchni, by po zimie zrzucić kilka kilogramów. Zamiast bułki z szynką na kolację proponuję sałatkę z rukolą i kozim serem.
![Sałatka z rukolą i kozim serem](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2016/03/16/18297_1458123395_34449700.jpg)
Składniki:
2 garści umytej rukoli
2 plastry koziego sera (komu przeszkadza zapach, może sięgnąć po ser owczy)
6 pomidorów koktajlowych
6 pomidorów suszonych w zalewie
garść słonecznika
opcjonalnie - parę plastrów wędzonego łososia
Przygotowanie:
Na talerzu układam świeżą rukolę, następnie pomidory, ser, łososia. Na patelni prażę słonecznik, którym posypuję całość. Do sałatki pasuje winegret z dodatkiem miodu (przygotowuję go na bazie oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i musztardy) lub sos balsamiczny (10 łyżek octu balsamicznego łączę z 2 łyżkami soku malinowego i łyżką naturalnego miodu).
Anna Jarguz
Przełom nr 10 (1234) 9.3.2016