Porady
Są pyszne, ale przede wszystkim zdrowe
![Są pyszne, ale przede wszystkim zdrowe](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2016/03/09/18267_1457523816_13844500.jpg)
Wiele mam kupuje dzieciom herbatnika, krakersa, kruche ciastko w przekonaniu, że to zdrowa przekąska. Tymczasem w gotowych produktach mogą się znajdować niezdrowe tłuszcze. Dlatego lepiej samemu coś słodkiego przygotować w domu. Proponuję ciasteczka owsiane. Robi się je błyskawicznie, są zdrowie i pyszne.
Składniki:
dwie i pół szklanki płatków owsianych
szklanka bakalii (rodzynek, żurawiny, suszonych moreli, wcześniej uprażonych ziaren słonecznika, orzechów)
3/4 szklanki brązowego cukru
3 łyżki miodu spadziowego
jajko w temperaturze pokojowej
200 gramów masła
pół szklanki mąki ryżowej (ewentualnie zwykłej)
szczypta sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Płatki owsiane delikatnie prażę na patelni. Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko i nadal ucieram. Do masy dosypuję wszystkie suche składniki i mieszam łyżką. Gdy się połączą, z ciasta formuję kulki, które na blasze spłaszczam. Piekę około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Anna Jarguz
Przełom nr 9 (1233) 2.3.2016