Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Szarlotka palce lizać!

02.03.2016 10:14 | 0 komentarzy | 2 210 odsłony | red

Nie każdy ma talent do pieczenia ciast, ale ten przepis jest naprawdę prosty i warty wypróbowania. Szarlotka natomiast idealnie będzie pasować do kawy w dobrym towarzystwie. Może stać się przysmakiem dla łasuchów.

Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Przepis podaje Tomasz Warzecha

Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
5 żółtek i 1 jajko
2 łyżki smalcu
kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
3 łyżki śmietany
2 kg jabłek (najlepiej szarej renety)
2 cytrynowe galaretki
cynamon

Przygotowanie:
Mąkę, jajka, smalec, proszek, cukier i śmietanę mieszamy. Ciasto dokładnie zagniatamy. 1/3 odkładamy do lodówki, a większą część wykładamy na blachę. Nakłuwamy ją delikatnie widelcem.
Obrane jabłka ucieramy na dużym tarle, dodajemy galaretki w proszku i cynamon. Odciskamy nadmiar soku. Nakładamy na pierwszą warstwę ciasta. Wyjmujemy jego pozostałą część z lodówki i ucieramy na tarce bezpośrednio na warstwę jabłek. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. godziny. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.(e)
Przełom nr 8 (1232) 24.2.2016