Porady
Wykwintna sałatka z kurczakiem i ciemnymi winogronami
Połączenie słonego kurczaka ze słodkimi winogronami nie jest oczywiste. Trzeba jednak spróbować, by przekonać się, że te dwa smaki idealnie się uzupełniają.
![Wykwintna sałatka z kurczakiem i ciemnymi winogronami](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2016/03/02/18230_1456910014_32499800.jpg)
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
brokuł
5 jajek ugotowanych na twardo
2 czerwone cebule
garść słonecznika i pestek dyni wcześniej uprażonych
30 dag ciemnych winogron
majonez, jogurt naturalny, przyprawy
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroję na grube plastry, doprawiam solą, pieprzem, niewielką ilością suszonego czosnku, szczyptą curry. Smażę i następnie kroję w drobną kostkę. Brokuł gotuję w osolonej wodzie przez dwie, góra trzy minuty. Jajka kroję w kostkę, cebulę w wiórka i delikatnie ją słodzę. Brokuł dzielę na mniejsze kawałki. Mieszam jogurt naturalny z majonezem. Sałatkę układam warstwami: kurczak, cebula, jajko, sól i pieprz, winogron, brokuł, słonecznik, dynia, a na wierzchu majonez z jogurtem.
Anna Jarguz
Przełom nr 8 (1232) 24.2.2016