Porady
Pstrąg pieczony w folii
Każdy, kto lubi ryby, powinien spróbować faszerowanego pstrąga. Jest wyjątkowo delikatny w smaku, a przy tym prosty w przygotowaniu i bardzo zdrowy.
![Pstrąg pieczony w folii](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2016/02/24/18195_1456315239_31561500.jpg)
Składniki na dwie porcje:
dwa świeże, wypatroszone i oczyszczone pstrągi
masło
suszone pomidory
mandarynka lub grejpfrut
marchewka
por
zielona pietruszka
wino
miód
sól, pieprz
Do miseczki wlewamy pół szklanki wina, dodajemy rozdrobnione cząstki mandarynki lub grejpfruta oraz łyżkę miodu. Ryby płuczemy. Wypełniamy plasterkiem masła, pokrojonymi kawałkami pomidorów, nasączonymi winem mandarynkami, pietruszką i porem. Układamy na folii. Dokładamy pozostałe składniki i polewamy resztą wina z grejpfrutami i miodem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. pół godziny w temp. 200 stopni. Sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. Jeśli skórka jest zbyt blada, można odsłonić folię i jeszcze chwilkę podpiec, uważając, aby ryba się nie przypaliła.
(e)
Przełom nr 7 (1231) 17.2.2016