Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Sałatka z liśćmi szpinaku

17.02.2016 09:15 | 0 komentarzy | 4 286 odsłony | red

Szpinak nie wymaga gotowania ani duszenia. Można go potraktować tak jak zieloną sałatę - jest delikatny i naprawdę smaczny.

0
Sałatka z liśćmi szpinaku
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Obróbka termiczna szpinaku sprawia, że jego wygląd przestaje być ciekawy. Wiele osób może wręcz obrzydzać. Tracą całkowicie chęć na jego zjedzenie; nie działają wówczas argumenty o zdrowotnych właściwościach rośliny. Alternatywą jest wersja surowa (nie mrożona). W wielu sklepach dostępne są liście szpinaku, pakowane w paczki, jak mieszanki sałat. Warto spróbować, bo mogą pozytywnie zaskoczyć.

Składniki można dowolnie urozmaicać wg smaku:
liście szpinaku
liście sałaty (można dodać parę listków rukoli)
pomidory
czerwona papryka
ogórek konserwowy lub kiszony
kukurydza
oliwki
por lub cebulka
ser feta
oliwa z oliwek

sos jogurtowy:
jogurt grecki, zioła prowansalskie, sól, pieprz, parę kropel oliwy z oliwek, łyżka majonezu (nie jest wymagany), łyżka przecieru z papryki chilli (harissa) lub szczypta mielonej. Wszystko mieszamy.
Liście szpinaku dokładnie płuczemy i obcinamy ogonki. Płuczemy sałatę. Proporcje obydwu tych składników ustalamy sobie dowolnie. Dorzucamy pokrojone pomidory, paprykę, ogórek, oliwki i kukurydzę. Można także dodać trochę ananasa. Na koniec dorzucamy pokrojony w małą kostkę ser feta i por. Delikatnie solimy i kropimy oliwą. Polewamy sosem jogurtowym.
Smacznego!
(e)
Przełom nr 6 (1130) 10.2.2016