Porady
Sałatka z liśćmi szpinaku
Szpinak nie wymaga gotowania ani duszenia. Można go potraktować tak jak zieloną sałatę - jest delikatny i naprawdę smaczny.
![Sałatka z liśćmi szpinaku](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2016/02/17/18150_1455696917_86310600.jpg)
Obróbka termiczna szpinaku sprawia, że jego wygląd przestaje być ciekawy. Wiele osób może wręcz obrzydzać. Tracą całkowicie chęć na jego zjedzenie; nie działają wówczas argumenty o zdrowotnych właściwościach rośliny. Alternatywą jest wersja surowa (nie mrożona). W wielu sklepach dostępne są liście szpinaku, pakowane w paczki, jak mieszanki sałat. Warto spróbować, bo mogą pozytywnie zaskoczyć.
Składniki można dowolnie urozmaicać wg smaku:
liście szpinaku
liście sałaty (można dodać parę listków rukoli)
pomidory
czerwona papryka
ogórek konserwowy lub kiszony
kukurydza
oliwki
por lub cebulka
ser feta
oliwa z oliwek
sos jogurtowy:
jogurt grecki, zioła prowansalskie, sól, pieprz, parę kropel oliwy z oliwek, łyżka majonezu (nie jest wymagany), łyżka przecieru z papryki chilli (harissa) lub szczypta mielonej. Wszystko mieszamy.
Liście szpinaku dokładnie płuczemy i obcinamy ogonki. Płuczemy sałatę. Proporcje obydwu tych składników ustalamy sobie dowolnie. Dorzucamy pokrojone pomidory, paprykę, ogórek, oliwki i kukurydzę. Można także dodać trochę ananasa. Na koniec dorzucamy pokrojony w małą kostkę ser feta i por. Delikatnie solimy i kropimy oliwą. Polewamy sosem jogurtowym.
Smacznego!
(e)
Przełom nr 6 (1130) 10.2.2016