Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Z nutą orientu

17.02.2016 09:14 | 0 komentarzy | 1 444 odsłona | red

Kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów. Tym razem proponuję wersję po chińsku. Danie jest kolorowe, smaczne i banalnie proste do przygotowania.

0
Z nutą orientu
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
2 marchewki
2 cebule
papryka czerwona i żółta
seler
grzybki mun (około dwóch sztuk)
30 dag pieczarek
kiełki fasoli mung (pół słoiczka)
paczka makaronu ryżowego

do marynaty:
sos sojowy, łyżka miodu, sok z połowy cytryny, łyżeczka ostrej i słodkiej papryki, pół łyżeczki imbiru mielonego, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki przyprawy do potraw chińskich, sól, pieprz

Przygotowanie:
Składniki do marynaty mieszam. Mięso kroję w cienkie paski i wkładam do marynaty na kilka godzin (najlepiej zrobić to wieczorem i włożyć do lodówki na noc). Następnie obtaczam w mące ziemniaczanej i smażę na oliwie z dodatkiem mielonego imbiru. Grzybki namaczam w ciepłej wodzie przez około pół godziny. Warzywa kroję w cienkie paseczki i podsmażam kilka minut na dużym ogniu (Chodzi o to, by były chrupkie, a nie rozgotowały się. Dlatego najlepiej nie odchodzić od patelni, tylko cały czas mieszać warzywa, by przypadkiem się nie spaliły). Dodaję kurczaka i wszystko zalewam wodą spod grzybów, by zrobił się sos. Dodaję też do smaku 2-3 łyżki sosu sojowego (sos jest słony, dlatego lepiej oszczędnie dozować sól).
Mięso podaję z ryżem lub makaronem sojowym.
Anna Jarguz
Przełom nr 6 (1130) 10.2.2016