Porady
Śledzie z żurawiną i jabłkiem
PRZEPISY NASZYCH CZYTELNIKÓW
Przepis podaje Katarzyna Jaworek z Mętkowa.
0
![Śledzie z żurawiną i jabłkiem](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2016/01/20/18016_1453285999_27277900.jpg)
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi matiasów
1 czerwona cebula
5 dag suszonej żurawiny
6 łyżek 18-procentowej śmietany
sok z połowy cytryny
szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Posolić i odstawić na 15 minut. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dodać śledzie. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się „przegryzły". Gotowe śledziki wyłożyć na talerz.
Przełom nr 2 (1226) 13.1.2016