Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Śledzie z żurawiną i jabłkiem

20.01.2016 11:33 | 0 komentarzy | 3 572 odsłony | red

PRZEPISY NASZYCH CZYTELNIKÓW
Przepis podaje Katarzyna Jaworek z Mętkowa.

0
Śledzie z żurawiną i jabłkiem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas


SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi matiasów
1 czerwona cebula
5 dag suszonej żurawiny
6 łyżek 18-procentowej śmietany
sok z połowy cytryny
szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE:
Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Posolić i odstawić na 15 minut. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dodać śledzie. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się „przegryzły". Gotowe śledziki wyłożyć na talerz.
Przełom nr 2 (1226) 13.1.2016