Porady
Sernik wiedeński
To nie jest ani łatwe, ani tanie ciasto. Jednak ze wszystkich serników, jakie dotąd miałam okazję skosztować, ten smakuje mi najbardziej.
![Sernik wiedeński](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2016/01/13/17970_1452679862_82920700.jpg)
Podstawą dobrego sernika jest ser. Odradzam wszelkie gotowe produkty sernikowe. Lepiej dołożyć kilka złotych i kupić dobrej jakości twaróg. Wtedy ciasto na pewno się uda.
Składniki:
800 gramów twarogu
12 jajek
150 gramów mąki
150 gramów masła
250 gramów cukru pudru
garść rodzynek
szczypta soli
łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Zaczynam od kruchego ciasta. Mąkę siekam ze 100 gramami masła, szczyptą soli i 50 gramami cukru pudru. Zagniatam ciasto, owijam w folię i schładzam w lodówce przez pół godziny. Następnie rozwałkowuję na tortownicy wyłożonej papierem, nakłuwam widelcem i piekę przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Ser mielę w maszynce przynajmniej dwa razy. Białka oddzielam od żółtek. Resztę masła ucieram w makutrze, dodając pomału żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i na końcu porcjami ser. Białka ubijam na sztywną pianę. Pomału dodaję do nich masę, rodzynki i delikatnie mieszam. Sernik piekę przynajmniej przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Gdy wierzch zaczyna się za bardzo rumienić, ciasto przykrywam folią aluminiową. Podaję posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą. (AJ)
Przełom nr 1 (1225) 5.1.2016