Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Musaka - po naszemu zapiekanka

09.12.2015 11:01 | 0 komentarzy | 2 826 odsłony | red

To narodowa potrawa Greków i właśnie tam po raz pierwszy miałam okazję jej spróbować. Oryginalnego smaku jakoś nigdy nie udało mi się odtworzyć. Musaka z talerzy znika jednak szybko, a to oznacza, że wszystkim smakuje.

0
Musaka - po naszemu zapiekanka
Fot. Anna Jarguz
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

W oryginalnym przepisie powinna być jagnięcina. Ja najczęściej bazuję na szynce wieprzowej. Czasami łączę z wołowiną.

Składniki:
kilogram mięsa (wieprzowego, wołowego albo jagnięciny)
3 bakłażany (około kilograma)
3 cebule
4-5 ząbków czosnku
6 dorodnych ziemniaków
pomidory w puszcze
2 świeże pomidory
szklanka startego parmezanu
sól, pieprz, oregano, cynamon, chili
do sosu beszamelowego: 2 łyżki masła,
2 łyżki mąki, kubek mleka, garść startego parmezanu, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Mięso mielę w maszynce. Do garnka wlewam trochę oliwy, następnie pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem delikatnie podsmażam, dodaję mięso i smażę przez kilkanaście minut, często mieszając. Dodaję przetarte przez sito pomidory w puszce (można też dodać koncentratu pomidorowego). Całość duszę przez około 15 minut, doprawiając solą, pieprzem, cynamonem, chili i oregano.
Ziemniaki obieram ze skórki i lekko podgotowuję w osolonej wodzie. Bakłażany kroję na plastry o grubości około pół centymetra, solę, pieprzę i odstawiam na pół godziny. Następnie grilluję z każdej strony na patelni grillowej.
W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę (cały czas mieszam, by nie było grudek), potem zalewam mlekiem, doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Na koniec dodaję ser i nadal mieszam.
Na dnie żaroodpornego naczynia układam pokrojone w plastry ziemniaki (można też ułożyć surowe). Następnie warstwę mięsa, potem bakłażany i znów mięso. Na górę bakłażany i całość polewam sosem beszamelowym. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekam przez 40 minut. Na 15 minut przed końcem posypuję resztą startego żółtego sera, a na wierzch układam świeże pomidory pokrojone w plasterki. Włączam funkcję grilla, by ser się zarumienił. (AJ)
Przełom nr 48 (1221) 2.12.2015