Porady
Cukinia
DIETETYCZKA DYPLOMOWANA LUCYNA ZIAJKA RADZI. Mamy pełnię lata, korzystajmy więc ze wspaniałych darów natury. Chciałam Państwu polecić cukinię, która coraz częściej gości na naszych stołach.
Należy do warzyw dyniowatych o wysokiej wartości odżywczej. Jej działanie porównuje się do działania czosnku i cebuli, a co najważniejsze, jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Cukinia nadaje się do gotowania, smażenia, duszenia, pieczenia w piekarnikach, grillowania, marynowania czy do spożywania w formie surowej jako przekąska między posiłkami (wybierajmy wtedy młodą cukinię do 25 cm).
100g cukinii to tylko 16 kcal! Dla porównania 1 duży pączek to ponad 300 kcal, 100 g czekolady (tabliczka) to ponad 500 kcal.
Surówkę z młodej cukinii polecam szczególnie przyszłym mamom ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego i jodu, zapobiegają one powstawaniu wad rozwojowych u dzieci.
Zabieganym, zestresowanym oraz tym, którzy chcą podreperować swój układ nerwowy polecam zupę krem z cukinii. W pół godziny mamy smaczny, wartościowy posiłek.
Przygotowuję ją trochę na styl włoski, a mianowicie wybieram cukinię młodą, którą tylko myję, nie obierając ze skórki (pod nią jest najwięcej witamin).
Do naczynia z grubym dnem wlewam trochę oliwy z oliwek, wrzucam drobno pokrojoną cebulkę i 2 wyciśnięte w prasce ząbki czosnku. Gdy cebula się zeszkliła dorzucam pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Podsmażam kilka minut, a następnie dolewam trochę wody (można dodać bulionu). Do gotującej się potrawy, wrzucam jeszcze pokrojoną nać zielonej pietruszki, zieloną cebulkę, por, bazylię oraz łyżeczkę suszonego oregano.
Oczywiście dodaję sól i pieprz do smaku. Duszę wszystko razem ok. 20 minut, a następnie potrawę miksuję.
Do takiej zupy pasuje groszek ptysiowy lub grzanki np. czosnkowe.
Smacznego!
Przełom nr 33 (1205) 12.8.2015