Porady
Zdrowie ukryte w burakach
Przed świętami każdy z nas coraz częściej myśli o czerwonym barszczyku. I bardzo dobrze! Buraki to samo zdrowie i powinniśmy je jeść w różnej postaci jak najczęściej.
Te, nieco po macoszemu traktowane przez nas warzywa, znano już w starożytności. Są cenione nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne.
Regularne picie soku z buraków obniża ciśnienie, a zawarte w nich witaminy, mikro i makroelementy, są niezbędne dla sprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Pomagają w wydalaniu kwasu moczowego, pobudzają krążenie, udrażniają żyły i zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Ułatwiają również przemianę materii. Są cenione jako składniki pomocne w leczeniu przeziębień, grypy i anginy. Polecane osobom borykającym się z nadciśnieniem i anemią. Zawarta w nich betaina przeciwdziała rozwojowi bakterii chorobotwórczych i wirusów.
Szczególnie polecane są dzieciom, u których zapotrzebowanie na substancje odżywcze w okresie wzrostu jest bardzo duże. Powinny je regularnie jeść osoby starsze. Kobiety w ciąży też nie mogą o nich zapominać – buraczki pomagają zaspokoić niedobory tak potrzebnego przyszłym mamom kwasu foliowego. Panie w trakcie menopauzy natomiast mogą liczyć na to, że składniki w nich zawarte złagodzą jej przebieg.
Co z układem pokarmowym? Na tym polu buraczki też mają zasługi. Przywracają w nim równowagę, neutralizując działanie ciężkich potraw mięsnych, czy tłustych deserów. Równowaga kwasowo-zasadowa jest ważna dla naszego zdrowia. Bogate w błonnik, doskonale wpłyną na naszą przemianę materii. Pamiętajmy jednak, że nasz układ trawienny dzięki buraczkom będzie funkcjonował bez zarzutów, pod warunkiem, że nie dodamy do nich octu.
Oprac. (ea)
Buraki zawierają:
potas, sód, wapń, magnez, żelazo, miedź, cynk, mangan, fosfor, fluor, karoteny, witaminy B1, B2, B6, C, kwas szczawiowy
Co można zrobić z buraczków?
Wiele smakowitych potraw. Barszczyk jest jedną z nich (przepis podajemy poniżej). Przed świętami przygotowujemy do niego uszka, aby podczas Wigilii nie zabrakło tej tradycyjnej potrawy na stole.
Barszcz
Składniki:
1 kg buraków, marchewka, pietruszka, seler, garść suszonych grzybów, ocet
Gotujemy wywar z grzybów, dodając jarzyny. W osobnym garnku gotujemy buraki. Wyjmujemy je z garnka i dolewamy odrobinę octu. Mieszamy z wywarem zgrzybów i jarzyn, doprawiamy majerankiem, startym czosnkiem i przyprawami do smaku.
Uszka
Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki tortowej, 1 jajko, 1 szklanka wody
Mąkę zalewamy gorącą wodą ze szklanki (tyle, ile ciasto zabierze), potem wbijamy jajko i dokładnie zagniatamy.
Farsz:
5 dag suszonych grzybów, 30 dag pieczarek, 1 cebula, odrobina tartej bułki
Grzyby dokładnie płuczemy i wkładamy do garnuszka z wodą, żeby zmiękły. Następnie gotujemy ok. 2 godziny, pamiętając, aby nie brakowało im wody. Mielimy grzyby, dodajemy zmielone pieczarki i cebulę. Dodajemy soli i pieprzu do smaku i dokładnie zagniatamy.
Farsz nakładamy łyżeczką na cienko rozwałkowane ciasto. Wycinamy formę na pierożki, zawijamy farsz i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy ok. 15 minut, aż zmiękną.
Krokiety
Składniki na ciasto francuskie (można je także gotowe kupić w sklepach)
0,5 kg mąki, 0,5 kg masła, 3 jajka
Składniki mieszamy i dokładnie zagniatamy. Dzielimy na części i każdą cieniutko rozwałkowujemy. Układamy warstwa na warstwę.
Farsz:
suszone grzyby lub pieczarki, kiszona kapusta, cebula
Kapustę siekamy, dusimy, dodając grzyby i zasmażoną cebulę. Odciskamy sok.
Farsz układamy na pokrojonym na kawałki francuskim cieście, zawijamy, posypujemy obficie kminkiem i pieczemy w rozgrzanym do ok. 200 stopni piekarniku na złoty kolor (ok. 20 minut).
Krokiety podajemy z barszczykiem.
Przełom nr 51 (867) 16.12.2008