Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Uwaga na grzyby

07.10.2009 15:04 | 0 komentarzy | 4 296 odsłony | red
Choć prawie całkiem są pozbawione wartości odżywczych, grzyby są powszechnie lubianym przysmakiem. Lepiej jednak uważać, gdyż bardzo łatwo pomylić trujące z jadalnymi.
0
Uwaga na grzyby
Rydz jest jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Pomyłka może kosztować życie

Choć prawie całkiem są pozbawione wartości odżywczych, grzyby są powszechnie lubianym przysmakiem. Lepiej jednak uważać, gdyż bardzo łatwo pomylić trujące z jadalnymi.

- W związku ze skażeniem środowiska kumulują również trujące metale ciężkie, zwłaszcza dotyczy to kań, dziko rosnących pieczarek oraz podgrzybków brunatnych - zaznacza grzyboznawca Maria Mikrut, kierownik laboratorium w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Chrzanowie.
Warto również pamiętać, że grzybów w żadnej postaci nie powinny spożywać małe dzieci oraz osoby starsze, cierpiące na schorzenia wątroby.
Choć ani w tym, ani w ubiegłym roku w powiecie chrzanowskim nie zanotowano zatruć grzybami, lepiej mieć się na baczności. Nawet wytrawni grzybiarze mogą pomylić grzyba jadalnego z trującym. A to może się skończyć ciężkim uszkodzeniem narządów wewnętrznych, a nawet śmiercią.
- Nie należy przeceniać swych umiejętności w ocenie grzybów, gdyż nie ma niezawodnych recept na rozpoznanie grzybów trujących. Ani srebrna łyżeczka zmieniająca barwę w wodzie, w której gotowały się grzyby, ani brak piekącego i gorzkiego smaku nie świadczą o tym, że grzyb nie jest trujący. Jedynie wykręcenie grzyba w całości ze ściółki i dokładne obejrzenie przez znawcę może wyeliminować grzyby trujące - zaznacza Maria Mikrut.
W każdym przypadku dolegliwości po zjedzeniu grzybów konieczna jest natychmiastowa pomoc lekarska. Leczenie na własną rękę nie wchodzi w grę. Obierzyny z grzybów, czy nawet resztki potrawy mogą być ważnym materiałem do ustalenia przyczyny zatrucia i przyspieszyć zastosowanie właściwego sposobu leczenia.
- Istotny jest również sposób przenoszenia i przechowywania grzybów. Po wyczyszczeniu powinniśmy je włożyć do przewiewnego pojemnika, najlepiej do koszyka. Nawet w lodówce nie wolno ich trzymać dłużej niż 48 godzin. Grzyby bardzo szybko się psuja i powstają w nich substancje trujące - podkreśla Maria Mikrut.
Choć wielu amatorów grzybów lubi zbierać je samemu, równie ryzykowne jest ich kupowanie na targowiskach. Każdy sprzedawca powinien posiadać atest na handel konkretną partią grzybów, wydany przez klasyfikatora lub grzyboznawcę.
(E)
Przełom nr 39 (907) 30.09.2009