Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Domowy ajerkoniak

17.01.2018 13:44 | 0 komentarzy | 1 219 odsłona | red

Likier jajeczny to świetny dodatek do lodów, ciast, znakomicie smakuje też solo. Lubią go szczególnie panie i pewnie dlatego przez wielu nazywany jest „babskim" likierem. Przygotowany samodzielnie w domu smakuje dużo lepiej niż ten sklepowy.

0
Domowy ajerkoniak
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Potrzebujemy:
5 żółtek
1 szklankę cukru pudru
szklankę spirytusu
szklankę mleka skondensowanego (niesłodzonego)
laskę wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią

Przygotowanie:
Ubijamy żółtka z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy wanilię, następnie powoli wlewamy mleko, wciąż mieszając. Na koniec powolutku dodajemy spirytus, uważając, by likier się nie zważył. Ajerkoniak przelewamy do butelki i wkładamy na kilki dni do lodówki. Wtedy smakuje najlepiej.
Anna Jarguz
Przełom nr 2 (1327) 10.1.2017