Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Śledzie na trzy sposoby

10.01.2018 11:52 | 0 komentarzy | 850 odsłon | red

Rozpoczął się karnawał. Niezastąpioną przekąską podczas domówek są śledzie.

0
Śledzie na trzy sposoby
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Potrzebujemy kilogram płatów śledziowych a`la matjas, które dzielimy na trzy części i każdą przygotowujemy inaczej.

Śledź z cytrynową nutą
Potrzebujemy:

4 płaty śledziowe
sok z cytryny
pół szklanki oleju
pieprz ziarnisty
2 cebule
szklankę mleka
Śledzie moczymy w mleku. Płuczemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Tniemy na kawałki. Wkładamy do słoiczka, przekładamy cebulą i pieprzem. Zalewamy olejem z sokiem z cytryny i mieszamy. Wkładamy do lodówki na dzień czy dwa.

Śledzie po kaszubsku
Potrzebujemy:

4 płaty śledziowe
garść rodzynek
kilka suszonych śliwek
2 cebule
2 łyżki oleju
łyżeczkę cukru
2 łyżki octu
słoiczek przecieru pomidorowego
kawałek papryczki chili
pieprz ziarnisty
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy rodzynki i pokrojone w paski suszone śliwki. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, ocet, chili, cukier i pieprz. Dusimy minutę, dwie. Gdy ostygnie, łączymy za śledziami i wkładamy do lodówki na dzień lub dwa.

Sałatka śledziowa
Potrzebujemy:

4 płaty śledziowe
4 jajka ugotowane na twardo
puszkę kukurydzy konserwowej
20 dag sera żółtego
2 czubate łyżki majonezu
2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
małą cebulę
sól i pieprz
Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę, dwie, suszymy, kroimy w kostkę. Łączymy z drobno posiekanym jajkiem i kukurydzą oraz posiekaną cebulką. Dodajemy przyprawy oraz majonez i jogurt. Układamy w naczyniu, przekładając żółtym serem, startym na drobnej tarce.
Anna Jarguz
Przełom nr 1 (1326) 3.1.2018