Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Tarta z kajmakiem i pistacjami

26.07.2017 11:39 | 0 komentarzy | 692 odsłony | red

Jest krucha, słodka i dosłownie rozpływa się w ustach, a jej przygotowanie to zaledwie pół godziny. Nie licząc czasu na schłodzenie kruchego ciasta. Kajmak można zrobić samemu albo kupić gotowy.

0
Tarta z kajmakiem i pistacjami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

CIASTO
100 g cukru pudru
200 g masła
370 g mąki
jajko
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
kajmak
0,5 litra mleka skondensowanego (niesłodzonego)
150 g cukru
100 g masła
Garść pistacji i solonych orzeszków ziemnych do posypania

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na kruchy spód łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy przez chwilę. Ciasto musi odchodzić od miski. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po schłodzeniu wykładamy na blachę do tarty (najlepiej taką z wyjmowanym spodem), którą wcześniej smarujemy masłem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie kajmaka nie jest proste, ale z powodzeniem można go zastąpić gotową masą lub kupić puszkę skondensowanego mleka słodzonego i po prostu je ugotować. Puszkę gotujemy zamkniętą w garnku z wodą przez około 2,5 do 3 godzin.
Bardziej ambitnym (albo mniej zapracowanym) polecam przygotowanie domowej masy. Mniejszy garnek ustawiamy w większym, wypełnionym gorącą wodą. Wlewam mleko, cukier i masło, a potem gotujemy aż do zgęstnienia masy. Można to także zrobić na patelni teflonowej. Składniki trzeba często mieszać, żeby nic się nie przypaliło. Kajmak powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Smarujemy nim upieczony spód, posypujemy pokruszonymi pistacjami i solonymi orzeszkami ziemnymi (garść lub dwie) oraz szczyptą soli. Chodzi o to, by słodkie ciasto miało lekko słony posmak. Smacznego!
(EJB)
Przełom nr 28 (1303) 19.7.2017