Galaretki i pasztet na stół
Jeśli chcecie popisać się talentem kulinarnym przed gośćmi - możecie podać smaczne zakąski.
czytaj więcejJeśli chcecie popisać się talentem kulinarnym przed gośćmi - możecie podać smaczne zakąski.
czytaj więcejZielone, liściaste warzywa są bardzo zdrowe. Najlepiej połączyć je z owocami i zalać wodą. Uzyskany w ten sposób szejk to prawdziwa bomba witaminowa, niezbędna na początku wiosny.
czytaj więcejChoć na terenie powiatu chrzanowskiego nie było w ostatnich latach przypadku zachorowań na wściekliznę wśród zwierząt, ryzyko zarażenia się tą niebezpieczną chorobą istnieje. Monika Tokarczyk - powiatowy lekarz weterynarii - przestrzega, by nie lekceważyć pogryzienia przez psa, nawet jeśli rana jest powierzchowna.
czytaj więcejPrzed laty odra była bardzo powszechna. Dziś - dzięki szczepionkom - chorują pojedyncze osoby. Nie wolno jej jednak lekceważyć, bo powikłania mogą być poważne.
czytaj więcejTo jedno z ciast, które nie wymagają pieczenia. Wystarczy paczka dobrych herbatników i trochę pracy.
czytaj więcejSernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Dodając do niego serek mascarpone oraz namoczone wcześniej w alkoholu rodzynki - nadamy mu wyjątkowy smak.
czytaj więcejZamiast kupować palmę w sklepie, warto wykonać ją własnoręcznie. To nie jest wcale trudne ani czasochłonne.
czytaj więcejTo cypryjski ser, który świetnie nadaje się do smażenia czy grillowania. Można go wykorzystać jako składnik szaszłyków, przyrządzić na grillu jak burgera albo dodać do sałatki.
czytaj więcejZdarza mi się, że otwieram lodówkę - zastanawiając się, co przygotować na obiad czy kolację, a tam nic konkretnego nie ma. Jest kawałek papryki, pierś z kurczaka z rosołu, kilka pieczarek, parę plastrów żółtego sera... To wystarczy, by przygotować smaczne danie - na przykład lasagne. O ile w spiżarce mamy jeszcze makaron,...
czytaj więcejZłego samopoczucia nigdy nie wolno lekceważyć. Zwłaszcza jeżeli długo się utrzymuje. To może być coś znacznie poważniejszego niż tylko przejściowy spadek formy.
czytaj więcejAby utrzymać stężenie glukozy w normie trzeba wiedzieć, czy zjedzenie jakiegoś przysmaku nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru. W określeniu parametrów poszczególnych produktów pomoże indeks glikemiczny (IG).
czytaj więcejTo idealne danie na zimę. Jest zdrowe, kolorowe i smakiem przypomina wakacje nad morzem.
czytaj więcejLaseroterapia wykorzystywana jest w medycynie bardzo powszechnie. Stosuje się ją w przypadku problemów dermatologicznych - gdy rany nie chcą się goić, w stanach zapalnych, utrudnionym zrastaniu się kości, bólach kręgosłupa oraz wielu innych schorzeniach.
czytaj więcejJeśli ktoś lubi słony smak śledzia, kwaśny korniszonów i cierpki żurawiny - to danie na pewno mu zasmakuje.Tajemnicą całej potrawy jest śledź. Musi być gruby i wysokiej jakości. Inaczej się rozleci, a całość będzie wyglądała brzydko.
czytaj więcejUczniowie z Małopolski odpoczywają od szkoły. Wiele dzieci wyjechało w góry. O czym powinny pamiętać na stoku?
czytaj więcej