Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Pasztet jajeczny z groszkiem i pieczarkami. Jest pyszny!

01.01.2024 17:00 | 0 komentarzy | 3 772 odsłony | Ewa Solak
Jeśli macie ochotę na urozmaicenie w kuchni, powinniście wypróbować nasz przepis. To propozycja nie tylko na kolację.
0
Pasztet jajeczny z groszkiem i pieczarkami. Jest pyszny!
Ten pasztet jest naprawdę pyszny
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
12 jajek
50 dag pieczarek
5 łyżek startego, żółtego sera
1 puszka groszku konserwowego
1 cebula
4 łyżki śmietany 18 proc.
4 łyżki majonezu
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju
pieprz, sól
1 łyżka masła do smarowania formy

Umyte pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Wrzucamy na patelnię pieczarki i dusimy aż woda odparuje.

Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy z pieczarkami i cebulą.
Do masy jajecznej dodajemy ser, groszek, majonez i śmietanę. Można też dodać posiekany szczypiorek.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Formę „keksówkę" smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masę przekładamy do formy.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!