Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Krucha szarlotka z owocami i szczyptą kardamonu

17.08.2016 10:50 | 0 komentarzy | 2 164 odsłony | red

To ciasto jest lekkie, delikatne w smaku, a zarazem bardzo aromatyczne za sprawą przypraw. Można jeść je samo albo podawać z gałką lodów waniliowych. Zawsze dobrze smakuje a przygotowanie nie jest specjalnie trudne.

0
Krucha szarlotka z owocami i szczyptą kardamonu
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI
Kruche ciasto:

100 g cukru
1 kostka masła (200 g)
370 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Masa owocowa:
4 duże jabłka (soczyste)
4 duże banany
1 brzoskwinia
1 galaretka agrestowa (w proszku)
pół szklanki wody
pół szklanki cukru
pół limonki
łyżka mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki cynamonu
szczypta kardamonu

PRZYGOTOWANIE
Ciasto:

Do miski wsypujemy suche składniki, czyli: zwykły cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz mąkę. Wszystko mieszamy. Do tego dodajemy posiekane zimne masło a na końcu wlewamy jajko. Dobrze wyrabiamy ciasto, aż jego konsystencja będzie gładka i łatwo odlepi się od miski. Formujemy kulkę, owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki (nie do zamrażarki). W tym czasie przygotowujemy formę do pieczenia. Można ją wysmarować masłem i posypać bułką tartą, albo wyłożyć dno papierem do pieczenia. Po upływie pół godziny wyjmujemy ciasto z lodówki, zabieramy trochę więcej, niż połowę i wykładamy nim blachę. Można je wcześniej rozwałkować albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i podpiekamy w nim spód szarlotki przez ok. 10-15 minut, aż będzie złoty. Wyjmujemy blachę i odkładamy na bok.

Masa:
Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Banany obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo robimy z brzoskwinią. Wrzucamy wszystko do garnka i podprażamy. Po ok. 5 minutach dolewamy wodę, dodajemy cukier i galaretkę agrestową (w proszku), sok z połowy limonki oraz cynamon i kardamon. Dusimy około 20 minut, aż wszystko będzie miękkie. Jeżeli masa będzie mało słodka, można dodać trochę cukru. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
Po chwili wykładamy owocową masę na podpieczony spód, wierzch posypujemy resztą ciasta utartego na tarce o grubych oczkach i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Ciasto powinno mieć złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
(EJB)
Przełom nr 32 (1256) 10.8.2016