Porady
Sałatka z krewetek i awokado
KUCHNIA „PRZEŁOMU"
Tą prostą przystawką zabłyśniesz wśród znajomych. Nie tylko wygląda wykwintnie, ale też doskonale smakuje.
Potrzebujemy:
(na przystawkę dla czterech osób)
- 2 dojrzałe awokado
- około 10-15 krewetek vannamei
- sok z limonki
- pół zielonego ogórka
- kilka marynowanych pieczarek
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść kukurydzy
- 3 ząbki czosnku
- papryczkę chili
- 3 łyżki majonezu
- łyżkę ketchupu
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- zielona pietruszka
Przygotowanie:
Krewetki obieram z pancerza, usuwam głowę i nóżki oraz jelito. Marynuję w oliwie, soku z cytryny, posiekanym czosnku i pietruszce, dodaję też trochę pokrojonej drobno papryczki chili. Smażę parę minut na patelni.
Awokado kroję na połówki. Wyciągam pestkę, następnie miąższ, który kroję w drobną kostkę. Mieszam awokado z drobno pokrojonym ogórkiem zielonym, pieczarkami i kukurydzą. Dodaję krewetki. Teraz sos: majonez mieszam z ketchupem, sokiem z połowy limonki, doprawiam solą, pieprzem, dodaję trochę chili. Wszystko łączę. Wypełniam sałatką łódeczki z awokado, układając obok kilka pomidorków koktajlowych.
Anna Jarguz
Przełom nr 19 (1243) 11.5.2016