Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Sałatka z krewetek i awokado

19.05.2016 12:41 | 0 komentarzy | 2 449 odsłony | red

KUCHNIA „PRZEŁOMU"

0
Sałatka z krewetek i awokado
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Tą prostą przystawką zabłyśniesz wśród znajomych. Nie tylko wygląda wykwintnie, ale też doskonale smakuje.

Potrzebujemy:
(na przystawkę dla czterech osób)

  • 2 dojrzałe awokado
  • około 10-15 krewetek vannamei
  • sok z limonki
  • pół zielonego ogórka
  • kilka marynowanych pieczarek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczkę chili
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżkę ketchupu
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • zielona pietruszka

Przygotowanie:
Krewetki obieram z pancerza, usuwam głowę i nóżki oraz jelito. Marynuję w oliwie, soku z cytryny, posiekanym czosnku i pietruszce, dodaję też trochę pokrojonej drobno papryczki chili. Smażę parę minut na patelni.
Awokado kroję na połówki. Wyciągam pestkę, następnie miąższ, który kroję w drobną kostkę. Mieszam awokado z drobno pokrojonym ogórkiem zielonym, pieczarkami i kukurydzą. Dodaję krewetki. Teraz sos: majonez mieszam z ketchupem, sokiem z połowy limonki, doprawiam solą, pieprzem, dodaję trochę chili. Wszystko łączę. Wypełniam sałatką łódeczki z awokado, układając obok kilka pomidorków koktajlowych.
Anna Jarguz
Przełom nr 19 (1243) 11.5.2016