Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Brownie inaczej

24.06.2015 11:49 | 0 komentarzy | 1 537 odsłona | red

Przepis na czekoladowe ciastka z miętą i lawendą podaje Joanna Małecka z Fundacji BioOgrody. Od wielu lat interesuje się ziołami i ich wykorzystaniem w kuchni. Chętnie dzieli się swoją wiedzą z innymi.

0
Brownie inaczej
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
szklanka cukru
szklanka mąki przesianej wcześniej przez sito
pół szklanki kakao
pół szklanki posiekanej mięty i kwiatów lawendy
1/3 szklanki stopionego masła
2 jajka
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Suche składniki należy dokładnie wymieszać. Następnie dodać wystudzone masło oraz jajka i wszystko dokładnie połączyć. Odstawić na około godzinę do lodówki. Gdy ciasto się schłodzi, formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec max. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Zdejmować z blachy, gdy ostygną. Idealne ciastka powinny być chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku.
(AJ)
Przełom nr 24 (1197) 17.6.2015