Porady
Deser z malinami i serkiem mascarpone
To błyskawiczny, nieskomplikowany deser, który robi niesamowite wrażenie. Pięknie się prezentuje i smakuje każdemu.
Składniki na około sześć porcji:
500 gram serka mascarpone
500 gram malin
4 żółtka
4 łyżki cukru i 2 kolejne do malin
2 łyżki likieru amaretto
płaska łyżeczka octu
kruche ciastka, kruszonka lub podpieczone płatki owsiane
świeże maliny i listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodając odrobinę octu. Następnie łączymy z serkiem mascarpone i bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy amaretto. Maliny miażdżymy blenderem. Można je trochę posłodzić. Na dnie naczynia (koniecznie przeźroczystego) układamy pokruszone ciastka, kruszonkę albo płatki owsiane, wcześniej podpieczone na patelni. Następnie warstwami serek mascarpone i maliny. Dekorujemy. Przed podaniem deser warto schłodzić w lodówce.
Jeśli akurat nie mamy świeżych malin, można je zastąpić mrożonymi. Deser świetnie smakuje także wykonany na bazie innych owoców: jeżyn, truskawek, borówek, jagód.
(AJ)
Przełom nr 29 (1202) 22.7.2015