Porady
Galareta jezioro łabędzie
Przepis podaje Barbara Paszcza z KGW w Karniowicach
![Galareta jezioro łabędzie](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2015/04/08/16584_1428486102_85878900.jpg)
Składniki: 1 ozór wieprzowy lub wołowy, 2 nóżki wieprzowe, liść laurowy, sól, maggi lub żelatyna w proszku, 5 ugotowanych jajek, szczypiorek, paski marchewki
Przygotowanie: Ozór gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kroimy pod skosem na plastry. Układamy na głębszym talerzu. Nóżki wieprzowe gotujemy bardzo powoli z przyprawami. Leniwi mogą przygotować galaretę z żelatyny w proszku (wg przepisu na opakowaniu). Gęstniejącą galaretą zalewamy pokrojone na talerzu ozorki, wkładamy do lodówki, żeby galareta zastygła.
Przygotowujemy dekorację z jajek - trzy posłużą za brzuszki łabędzie. Z pozostałych jajek wycinamy boki białek tak, żeby wyglądały jak skrzydła. Z pozostałych kawałków białka wycinamy powoli łabędzie szyje i głowy. Elementy łączymy przy pomocy ściętych wykałaczek. Oczy robimy z ziarenek pieprzu, dzióbki z marchewek. „Jezioro" ozdabiamy szczypiorkiem imitującym szuwary. Smacznego!
Przełom nr 13 (1186) 1.4.2015