Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Zdrowie z natury

04.02.2015 10:35 | 0 komentarzy | 1 618 odsłona | red

Cebula jest niezastąpiona w kuchni, ale warto ją też stosować na przeziębienia, zaparcia, podniesienie odporności, a nawet na kaca.

0
Zdrowie z natury
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Joanna Małecka z Fundacji BioOgrody przypomina, że to popularne warzywo jest bezkonkurencyjnym, domowym środkiem leczniczym.
- Ma działanie bakteriobójcze. Sok i syrop z cebuli powinien być podawany w każdym domu jako środek wspomagający w leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, przeziębień, cukrzycy, biegunek i grypy. Syrop z cebuli nauczyła mnie pić mama. Teraz ja podaję go swoim bliskim - mówi Joanna Małecka.
Warzywo pobudza apetyt i trawienie, działa przeciw zaparciom, obniża ciśnienie, poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Zjadanie go przez kilka dni jest szczególnie wskazane podczas kuracji antybiotykami, ponieważ ma działanie grzybobójcze.

- Surowej cebuli powinny unikać osoby mające problem z wątrobą, nerkami, sercem lub woreczkiem żółciowym - przestrzega nasz ekspert.
Przypomina też, jak należy przechowywać warzywo:
- Trzeba pamiętać o temperaturze przechowywania do 5 stopni Celsjusza. Nie może też przemarznąć. I jeszcze jedna ważna uwaga: jeśli rozkroimy cebulę, lepiej wykorzystajmy ją w całości, bowiem rozkrojona, choć odstrasza w kuchni komary, nie nadaje się później do spożycia. Po utlenieniu, staje się toksyczna dla naszego organizmu - informuje Joanna Małecka.

W Polsce cebula jest uprawiana w większości przydomowych ogródków. Surowiec zielarski stanowi głównie bulwa, ale również szczypior świetnie nadaje się do past, zup czy ziemniaków z wody.
- Jeśli suche łuski z cebuli ugotujemy razem z jajkami, wówczas ich skorupka zabarwi się na brązowo. Choć do Wielkanocy jeszcze daleko, warto o tym pamiętać. Cebula to świetny, naturalny barwnik - dodaje.

Przepis na syrop z cebuli
Warzywo obieramy i kroimy w cienkie paski. Posypujemy cukrem i odkładamy na parę godzin. Syrop należy pić kilka razy dziennie. Dorośli po łyżce, dzieci po łyżeczce.
(AJ)
Przełom nr 4 (1177) 28.1.2015