Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Świąteczny stół marzeń

30.12.2014 10:39 | 0 komentarzy | 1 546 odsłona | red

Dekorowanie wigilijnego stołu jest jedną z tradycji. Warto zadbać o to, aby tego dnia stół był wyjątkowy, pięknie nakryty, ze starannie ułożonymi serwetkami, perfekcyjnie błyszczącymi sztućcami oraz subtelnymi dekoracjami. Należy jednak pamiętać, żeby nie przesadzić, gdyż możemy osiągnąć efekt odwrotny od zamierzonego.

0
Świąteczny stół marzeń
fot. Agnieszka Dąbek
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Świąteczny stół można udekorować na wiele sposobów. Mogą nam do tego posłużyć bombki, świece, szyszki, gałązki. Podczas ozdabiania pamiętajmy o odpowiednim łączeniu kolorów. Najczęściej spotyka się połączenie złota lub miedzi z czerwienią oraz srebra z bielą. Takie zestawienia są estetyczne i doskonale komponują się z zastawą stołową.
Osoby ceniące prostotę i naturalność na pewno docenią dekoracje w stylu rustykalnym. Idealny duet to także biel i szarość, które dodadzą świętom szyku i dobrego smaku.

Jaki obrus?
Najlepszym wyborem będzie klasyczny, biały lub lniany, w naturalnym kolorze. Można go urozmaicić bieżnikiem oraz podkładkami pod talerze w podobnym lub kontrastującym kolorze (w zależności, jaki efekt chcemy uzyskać). Jeśli blat jest zadbany, czasem wystarczą eleganckie serwetki, koniecznie w kolorze szarym lub białym.

Zastawa stołowa
Wybierając zastawę, warto postawić na klasyczną biel lub écru, ale świetnym wyborem będą także ręcznie malowane talerze, np. ceramika z Bolesławca.
Pamiętajmy o dekoracji talerzy. Zamiast standardowych serwetek, możemy wykorzystać żywe gałązki choinki, które na czas spożywania wieczerzy można odłożyć na bok.
Aby każdy wiedział, gdzie jest jego miejsce przy stole, przygotujmy karteczki z imionami lub upieczmy ciasteczka, na których będą one napisane.

Świece i ozdoby
Świece są niezbędne. To one, mieniąc się i migocząc, stworzą wyjątkowy klimat. Można łączyć ze sobą rozmaite formy świec. Na świeczniki nie musimy wydawać dużo pieniędzy, zróbmy je sami, np. ze słoika na przetwory. Wystarczy szklane naczynie, świeca i kilka garści orzechów, żurawiny, gwiazdek anyżu lub lasek cynamonu.
Między nakryciami można położyć dekoracyjne drobiazgi - kryształki, bombki. Jeśli nasz budżet nie jest wysoki, postawmy na kiście suszonych lub sztucznych owoców, gałązki, szyszki, orzechy, które można obsypać brokatem lub sztucznym śniegiem.

Co, jeśli posiadamy mały stół?
Jeśli nie mamy wystarczająco dużo miejsca na stole, możemy ustawić tylko wieniec ze świecami w centralnej jego części. Dobrym pomysłem będą też długie świece w świeczniku lub szklane wazony na wysokiej nóżce, wypełnione bombkami. Takie połączenie z pewnością zaprezentuje się niezwykle efektownie.

Pomysłów na aranżacje świątecznych stołów jest wiele, wcale nie trzeba mieć duszy artystycznej i dużego budżetu. Wystarczy odrobina inspiracji, chęci, czasu i można stworzyć niepowtarzalną atmosferę i piękną dekorację. Najważniejsza jest jednak rodzinna, miła atmosfera.
Tekst i aranżacje
Agnieszka Dąbek
Przełom nr 50 (1172) 17.12.2014