Porady
Łosoś w mandarynkach i orzechach
Łosoś to ryba wyjątkowa, nie tylko ze względu na swój kolor. Jej delikatny smak potrafi zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Pod warunkiem, że umiejętnie ją przyrządzimy.
![Łosoś w mandarynkach i orzechach](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2014/12/03/15908_1417592906_70943200.jpg)
Składniki:
filet z łososia
orzechy nerkowca
marynata: oliwa z oliwek, rozgnieciony ząbek czosnku, zioła prowansalskie, papryka słodka, sok z połowy cytryny, rozdrobnione kawałki mandarynki i kiwi oraz łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Umytą i pokrojoną na porcje rybę solimy i pieprzymy. Wkładamy do naczynia z marynatą i odstawiamy na godzinę. Następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, okładamy cząstkami mandarynki oraz kiwi i polewamy marynatą. Posypujemy drobno rozgniecionymi orzechami. Jeśli mamy w piekarniku grill, to wkładamy do rozgrzanego do 150-180 stopni na 10-15 minut. Jeśli nie mamy grilla, to rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy na ok. 10 min. Kontrolujemy sytuację. Polewamy potrawę marynatą. Kiedy orzechy się mocniej zrumienią, ryba powinna być gotowa.(ES)
Przełom nr 47 (1169) 26.11.2014