Porady
Rybka w zalewie lubi pływać
Przepis Janiny Dorynek z Filipowic
1
Ryba z zalewie jest wyśmienita na zakąskę
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
2 kg ryby (mintaja lub dorsza)
2 jajka
bułka tarta
oliwa
przyprawy
zalewa:
5 obranych i posiekanych cebul, 0,5 szklanki oleju, 1 łyżka wegety, 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego, liść laurowy, 1 łyżka soli, 1 szklanka octu, 4 łyżki cukru, 1,5 litra wody. Składniki mieszamy i gdy tylko zalewa się zagotuje, odstawiamy do ostygnięcia.
Rybę przyprawiamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy na złoty kolor. Kiedy wystygnie, wkładamy do większego naczynia i zalewamy zimną zalewą. Odstawiamy na noc.
not. es
Przełom nr 9 (877) 4.03.2009