Porady
W czym tkwi odmienność okleśnika
Lokalna potrawa
OKLEŚNA. To na pewno jedna z najbardziej wyjątkowych wsi w gminie Alwernia, jeśli chodzi o pomysłowość jej mieszkańców. Na ulicznych latarniach powiesili doniczki z kwiatami, wybudowali minizamek, a ostatnio wymyślili własną potrawę - okleśnika.
Autorami nazwy są: Monika Wojtoń i Rafał Kałużny. Okleśnik to naleśnik, którego odmienność tkwi w farszu sporządzanym według receptury Krystyny Sądeckiej. Swoista inauguracja tej potrawy odbyła się podczas uroczystego otwarcia placu zabaw w Okleśnej. Na poczekaniu przygotowano wtedy i wydano 470 okleśników. Podajemy przepis na piętnaście porcji.
Ciasto:
1/2 litra mleka
4 jaja
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
5 dag masła
25 dag mąki
Farsz:
1/2 kg mięsa (zmielić)
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy meksykańskiej
1 łyżeczka ostrej papryki
tłuszcz do smażenia (np. smalec)
Wszystko smażymy około 40 minut. Dodajemy 1/2 puszki czerwonej fasoli, 1/2 puszki kukurydzy, 2 łyżki przecieru pomidorowego. Farsz mieszamy i zawijamy w naleśnik. Życzymy smacznego okleśnika.
(ŁD)
Przełom nr 23 (891) 9.06.2009