Porady
PRZEPISY CZYTELNIKÓW. Pizza Grześka
![PRZEPISY CZYTELNIKÓW. Pizza Grześka](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2014/07/29/14435.jpg)
Przepis podaje Grzegorz Krakowski z Chrzanowa
Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki, 2,5 dag drożdży, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki śmietany, 1 jajko.
Farsz: salami, pieczarki, cebula, por, papryka konserwowa, kukurydza, ogórek konserwowy, ser żółty; przyprawy: oregano, tymianek, majeranek.
Wykonanie:
Drożdże, cukier i sól rozpuszczamy w 0,75 szklanki wody. Do mąki dodajemy śmietanę, jajko i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto. Wykładamy je na dużą blachę. Na nim układamy przysmażone z cebulką pieczarki, salami, pokrojoną paprykę, pora, ogórek i wszystko posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Upieczoną pizzę posypujemy przyprawami.
Smacznego.
Komentarze
2 komentarzy
Cóż to za przepis? Śmietana i jako do ciasta? Ser na dodatki? Z takiego przepisu można zrobić co najwyżej zapiekankę. Podstawowa zasada to: najpierw ser (wyłącznie Mozzarella), później dodatki. Jeżeli zrobimy tak jak w ww. przepisie to wszystkie dodatki zamiast się usmażyć będą się "dusić" pod serem.
Jeszcze lepsza pizza wychodzi pieczona na specjalnym kamieniu.Spód równomiernie się wypiecze,a co najważniejsze nie przypali się.Polecam.