Porady
PRZEPISY CZYTELNIKÓW. Taaka ryba!
![PRZEPISY CZYTELNIKÓW. Taaka ryba!](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2014/07/29/14433.jpg)
Przepis na rybę w zalewie podaje Janina Rejdych z Trzebini
Składniki:
2,5 kg filetów rybnych (np. z pangi)
panierka: jajko, bułka tarta, mąka
6 cebul
2 l przegotowanej wody
6 łyżek cukru
2 płaskie łyżki soli
1 niepełna szklanka octu
1 przecier pomidorowy (200 g)
Przyprawy: ziele angielskie,
liść laurowy
Wykonanie:
Filety rybne płuczemy w wodzie i odsączamy. Kroimy na niewielkie kawałki, panierujemy w jajku, mące, bułce tartej i smażymy na oleju. Odstawiamy do wystudzenia. Do 2 litrów gorącej wody dodajemy cukier, sól, kilka ziaren ziela angielskiego oraz parę listków laurowych, a także ocet. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Rybę układamy w szerokim naczyniu i dolewamy zalewę. Kroimy w talarki cebulę i delikatnie podsmażamy. Do zeszklonej cebuli dodajemy przecier pomidorowy, nadal dusząc na ogniu. Odlewamy zalewę, w której były ryby i mieszamy ją z przecierem i cebulą. Wszystko zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zalewamy ryby. Smacznego!
Komentarze
1 komentarz
Tylko nie panga-poczytajcie skąd ona jest ?i jak rośnie.....