Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

PRZEPISY CZYTELNIKÓW. Kurczak na piwie

09.02.2011 14:35 | 0 komentarzy | 19 290 odsłon | red
Przepis podaje Adrianna Dżumyło z Trzebini
0
PRZEPISY CZYTELNIKÓW. Kurczak na piwie
Adrianna Dżumyło i jej smakowity kurczak z ziemniakami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Przepis podaje Adrianna Dżumyło z Trzebini

Składniki:
1 kurczak
1 piwo butelkowe
0,5 główki czosnku
3 łyżki oleju do smażenia
ziemniaki (ilość wg uznania)
przyprawy: pieprz czarny mielony, sól, ostra papryka mielona, przyprawa do kurczaka

Wykonanie:
Kurczaka dokładnie myjemy. Suszymy i nacieramy przyprawami. Rozdrobnionym czosnkiem nacieramy jego wnętrze. Odstawiamy go na ok. dwie godziny, żeby nabrał czosnkowego aromatu. Butelkę z piwem wkładamy do zimnej wody, żeby łatwiej było zerwać etykiety.
Kurczaka nabijamy na otwartą butelkę z piwem, a następnie smarujemy delikatnie z zewnątrz olejem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez ok. 1 godzinę (w zależności od wagi kurczaka - 1 godzina na 1 kg mięsa).
Obrane ziemniaki kroimy na większe kawałki (mogą być ćwiartki) i przyprawiamy: solą, pieprzem czarnym mielonym i rozmarynem. Smarujemy olejem do smażenia i pieczemy około 1 godziny na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Potrawę podajemy z ziemniakami. Można też z sałatką. Smacznego!