Porady
PRZEPISY CZYTELNIKÓW. Oponki Joanny
![PRZEPISY CZYTELNIKÓW. Oponki Joanny](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2014/07/29/14419.jpg)
Przepis podaje Joanna Dębska z Balina
Składniki:
0,5 kg sera półtłustego, zmielonego
0,5 kg mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
4 żółtka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
0,25 l kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy sodę oczyszczoną, a potem zmielony ser. Wbijamy żółtka, wsypujemy cukier, dodajemy ocet. Na koniec wlewamy śmietanę i zagniatamy wszystko na gładkie ciasto.
Ciasto wałkujemy na grubość 1-1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki. W środku każdego z nich wycinamy dziurkę (np. kieliszkiem).
Oponki wrzucamy na głęboki, rozgrzany tłuszcz, smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!