Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

PRZEPISY CZYTELNIKÓW. Bagietka pani Ani

03.03.2011 14:16 | 0 komentarzy | 8 659 odsłon | red
Przepis podaje Anna Jędrasik z Kwaczały
0
PRZEPISY CZYTELNIKÓW. Bagietka pani Ani
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Przepis podaje Anna Jędrasik z Kwaczały

- 2 cienkie blaty biszkoptowe: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu.
Białka jajek ubijamy z cukrem. Osobno ucieramy żółtka z proszkiem do pieczenia i łyżką octu. Dodajemy do białek i mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pieczemy przez 30 min. w temp. 180 stopni. Kiedy ciasto ostygnie, przekrawamy na dwa cienkie kawałki.
- ciasto parzone na bagietki: 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki wody, 2-3 jajka, 6 dag margaryny, szczypta soli.
Wodę zagotowujemy z solą i margaryną,wsypujemy mąkę i mieszając gotujemy 2 min. Studzimy, a do letniego ciasta stopniowo dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy grube rurki (3 - 4 szt.) o długości blaszki, na której upiekliśmy blaty biszkoptowe. Bagietki pieczemy ok. 20-30 min. w temp. 200 - 220 stopni. Po wystygnięciu przecinamy wzdłuż na połowę.

- krem: 6 żółtek, 1/2 l mleka, 9 łyżek mąki, 35 dag cukru, cukier waniliowy, 2 kostki masła, 10 dag gorzkiej czekolady, 3 łyżki kakao, 10 dag rodzynek, 10 dag orzechów, kieliszek spirytusu.
Rodzynki zalewamy spirytusem. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy mąkę. Mleko zagotowujemy i gorące wlewamy do masy jajecznej ucierając. Całość gotujemy jeszcze chwilę aż masa zgęstnieje, a potem studzimy, mieszając od czasu do czasu. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimną masę jajeczną. Po dokładnym utarciu, masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, grubo posiekaną czekoladę i orzechy, namoczone rodzynki razem ze spirytusem.

- 2 galaretki owocowe - rozpuszczamy w 3,5 szklanki wody.
Blat biszkoptu smarujemy połową białego kremu, na nim kładziemy spody przekrojonych bagietek. Na nie układamy krem ciemny i przykrywamy wierzchami, puste miejsca między bagietkami wypełniamy zastygającą galaretką. Na całości rozsmarowujemy pozostały jasny krem (ok. 4 łyżek) i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wierzch smarujemy odłożonym kremem i oblewamy polewą czekoladową. Smacznego!