Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Jedz dla dwojga, nie za dwoje

06.11.2013 11:37 | 0 komentarzy | 10 520 odsłon | red
ZDROWIE. Co tak naprawdę znaczy odżywiać się zdrowo w czasie ciąży? Czy należy jeść za dwoje, czy raczej dla dwojga? Czy warto dostarczać organizmowi witamin i minerałów? Alkohol, papierosy, co jeszcze może zaszkodzić dziecku? Chyba każda przyszła mama zadaje sobie te pytania. Odpowiedzi znajdzie w „Poradniku żywienia kobiet w ciąży”.
0
Jedz dla dwojga, nie za dwoje
O zdrowiu dziecka i jego kondycji w wieku dorosłym decyduje między innymi dieta przyszłej mamy
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

ZDROWIE. Co tak naprawdę znaczy odżywiać się zdrowo w czasie ciąży? Czy należy jeść za dwoje, czy raczej dla dwojga? Czy warto dostarczać organizmowi witamin i minerałów? Alkohol, papierosy, co jeszcze może zaszkodzić dziecku? Chyba każda przyszła mama zadaje sobie te pytania. Odpowiedzi znajdzie w „Poradniku żywienia kobiet w ciąży”.

Większość przyszłych mam ma świadomość, że to, co jedzą w czasie ciąży, decyduje o zdrowiu dziecka i jego kondycji w wieku dorosłym. W praktyce występują jednak problemy z doborem odpowiedniej diety. Stąd pomysł napisania poradnika.
- Książka w jasny i przystępny sposób przekazuje najważniejszą wiedzę na ten temat, dostarcza praktycznych wskazówek, obala mity związane z żywieniem kobiet w ciąży. Wszystko po to, by zapewnić zdrowie mamie i dziecku – mówi autorka publikacji Dorota Świątkowska, specjalista ds. żywienia.

Poradnik tak skonstruowano, by czytelnik łatwo i szybko odszukał to, co go w danym momencie interesuje. Pierwsze rozdziały opisują rolę żywienia w okresie poprzedzającym ciążę, jak i w jej trakcie. Przyszłe mamy dowiedzą się, jakie jest ich zapotrzebowanie na energię w poszczególnych trymestrach, jaki jest prawidłowy przyrost wagi. Znajdą tu wskazówki dotyczące planowania posiłków, a także przykładowe jadłospisy, informacje na temat zapotrzebowania ciężarnej na poszczególne składniki pokarmowe. Dowiedzą się także, czego unikać w ciąży, by nie zaszkodzić sobie i dziecku.

- Sposób odżywiania kobiety w okresie poprzedzającym ciążę, jak i podczas niej, ma wpływ na przebieg ciąży, rozwój płodu i zdrowia dziecka w ciągu całego życia – podkreśla Dorota Świątkowska. Kobietom planującym ciążę radzi, by najlepiej już kilka miesięcy wcześniej zmieniły tryb życia i przestrzegały diety. Jeśli palą, bezwzględnie powinny rzucić papierosy i wyeliminować alkohol. Jeśli mają nadwagę, powinny schudnąć, tylko w granicach rozsądku, bo niedobory składników odżywczych mogą wpłynąć na występowanie poronień i wad rozwojowych dziecka.

- Utrzymanie prawidłowej masy ciała i aktywności fizycznej oraz rezygnacja z nałogów zwiększają płodność. Odpowiednia dieta w ciąży to nie tylko gwarancja zdrowia malucha, ale i dobrej formy mamy. Kobiety spodziewające się dziecka powinny więc wybierać urozmaicone posiłki, które dostarczą białka, zawierają węglowodany złożone, dobrej jakości tłuszcze, witaminy i składniki mineralne. Powinny jeść pięć posiłków dziennie i nie podjadać, zwłaszcza niezdrowych przegryzek – podkreśla ekspert żywieniowy.
Publikacja powstała przy wsparciu Instytutu Matki i Dziecka.

- Przygotowując schemat poradnika, skorzystaliśmy z doświadczeń naszych ekspertów, którzy na co dzień opiekują się przyszłymi mamami. Dzięki tej wiedzy mogliśmy stworzyć przewodnik o dobrym żywieniu i odpowiedzieć na pytania najczęściej nurtujące kobiety – mówi dr n. med. Tomasz Maciejewski.
Poradnik żywienia kobiet w ciąży można bezpłatnie pobrać ze strony internetowej www.1000dni.pl oraz strony internetowej Instytutu Matki i Dziecka
(AJ)
Przełom nr 43 (1114)29.10.2013