Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Naturalne lekarstwo

29.04.2014 12:57 | 0 komentarzy | 2 534 odsłony | red
Aby wzmocnić swoją odporność, nie trzeba od razu biec do apteki. Warto skorzystać z naturalnego antybiotyku dostępnego w każdym sklepie warzywnym. Dietetyk Lucyna Ziajka, należąca do Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii, wyjaśnia, jakie walory zdrowotne ma czosnek.
0
Naturalne lekarstwo
Dietetyk Lucyna Ziajka
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Aby wzmocnić swoją odporność, nie trzeba od razu biec do apteki. Warto skorzystać z naturalnego antybiotyku dostępnego w każdym sklepie warzywnym. Dietetyk Lucyna Ziajka, należąca do Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii, wyjaśnia, jakie walory zdrowotne ma czosnek.

Okres wiosenny z przymrozkami i częstymi deszczami to czas, kiedy nietrudno o infekcje i przeziębienia. Jak łatwo się wzmocnić? Najlepiej stosować naturalne rozwiązania, które zabezpieczą nasz organizm przed wirusami grypy i innymi chorobami. Jednym z najbardziej skutecznych jest - wciąż często niedoceniany, choć tani i łatwo dostępny - czosnek. To wspaniałe zioło dorównuje specyfikom przepisywanym przez lekarzy na receptę
.
W medycynie ludowej jest stosowany od tysięcy lat. Już Egipcjanie docenili jego właściwości wzmacniające i bakteriobójcze. Co ciekawe, podawali je budowniczym piramid, aby chronić ich przed czerwonką.

Czosnek ma silne działanie jako naturalny antybiotyk niszczący bakterie chorobotwórcze nie tylko w układzie pokarmowym, ale również w układzie oddechowym. Eliminuje również pasożyty przewodu pokarmowego, dezynfekuje drogi moczowe, niweluje bóle głowy, a także ułatwia zasypianie.

Nie sposób nie wspomnieć jednak o największym jego mankamencie – zapachu. Można go złagodzić, przepijając gorącym mlekiem. Dobry efekt daje przeżucie natki pietruszki lub zjedzenie jabłka. Obróbka termiczna ogranicza ten problem, ale niestety wtedy niszczymy jego najlepsze właściwości bakteriobójcze. Jeżeli komuś zależy na zdrowiu, to pozostaje nam tylko wersja na surowo. Ostry smak czosnku pozwala ograniczyć dodanie masła, majonezu lub jogurtu.

Polecam pastę z 2-3 ząbków czosnku, zielonej pietruszki lub selera oraz masła jako dodatek do pieczywa, zwłaszcza że natka pietruszki zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, olejków eterycznych, przeciwdziała anemii. Wystarczy łyżeczka, by zaspokoić prawie wszystkie nasze potrzeby witaminowe.

Na zakończenie dodam, że Światowa Organizacja Zdrowia w sprawie profilaktyki zdrowotnej zaleca spożywanie co najmniej ząbka czosnku dziennie.
oprac. (ko)
Przełom nr 16 (1138) 23.4.2014