Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Jagodowy hit z Tybetu

21.05.2014 11:05 | 0 komentarzy | 2 954 odsłony | red
ROZMAITOŚCI. Zaliczają się do najzdrowszych owoców na świecie, mają właściwości odmładzające, upiększające, ponoć nawet przedłużają życie – o jagodach goji można przeczytać wiele dobrego. Jedno jest pewne. W tym sezonie robią prawdziwą furorę. Prawie każdy chce je mieć w swoim ogrodzie.
0
Jagodowy hit z Tybetu
Jagoda goji rozpoczyna owocowanie dwa lub trzy lata po posadzeniu
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

ROZMAITOŚCI. Zaliczają się do najzdrowszych owoców na świecie, mają właściwości odmładzające, upiększające, ponoć nawet przedłużają życie – o jagodach goji można przeczytać wiele dobrego. Jedno jest pewne. W tym sezonie robią prawdziwą furorę. Prawie każdy chce je mieć w swoim ogrodzie.

- Krzewy jagody goji mamy w sprzedaży dopiero od tego roku i faktycznie zainteresowanie nim jest ogromne. Sprzedają się bardzo dobrze – potwierdza Radosław Białka, właściciel centrum ogrodniczego Cis w Młoszowej.

Nie potrafi jednoznacznie odpowiedzieć, dlaczego jagody goji robią dziś tak zawrotną karierę. Głośno o nich w telewizji, mają też świetną reklamę w internecie. Wiele osób zachwala właściwości zdrowotne owoców. Od wieków cieszą się uznaniem ludności Dalekiego Wschodu, gdzie stosowane są jako pożywienie oraz roślina lecznicza.

- Owoce kolcowoju pospolitego, bo tak brzmi nazwa rośliny, zbieramy od września do października. Najczęściej do suszenia. Pomagają w zwalczaniu alergii, w cukrzycy, korzystają z nich także dermatolodzy – mówi Radosław Białka. Regularne spożywanie owoców opóźnia też procesy starzenia, wzmacnia stawy, kości, poprawia wzrok.

Jagody goji są wykorzystywane także w kosmetykach. Na sklepowych półkach nie brakuje jagodowych płynów do kąpieli czy żeli pod prysznic.

Wiesz, że...
Jagody goji mogą mieć różne kolory. Krzew najczęściej osiąga jeden do trzech metrów wysokości. Jest mało wymagający, mrozoodporny. Rozpoczyna owocowanie w drugim lub trzecim roku po nasadzeniu. Owoce mają długość nawet dwóch centymetrów. Są słodkie i smaczne. Można jeść je świeże lub suszone. Są bardzo delikatne. Ogrodnicy nie radzą ich zrywać i polecają delikatne strząsanie ich z krzewu.

(AJ)

Przełom nr 19 (1141) 14.5.2014