Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Pora na dynię

08.10.2014 10:33 | 0 komentarzy | 1 936 odsłona | red

Królową jesiennego stołu jest dynia. Warzywo dobrze się przechowuje, idealnie też nadaje się na przetwory. Jej wartości odżywczych nie sposób przecenić – bogata w witaminy i minerały, a przy tym ma niewiele kalorii.Przepis na leczo z dynią podaje Katarzyna Jaworek z Mętkowa.

0
Pora na dynię
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

 

Królową jesiennego stołu jest dynia. Warzywo dobrze się przechowuje, idealnie też nadaje się na przetwory. Jej wartości odżywczych nie sposób przecenić – bogata w witaminy i minerały, a przy tym ma niewiele kalorii.Przepis na leczo z dynią podaje Katarzyna Jaworek z Mętkowa.

Składniki:
pół kg miąższu z dyni
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 cebula
3 pomidory
1 ogórek
25 dag cienkiej kiełbasy
sól
pieprz
bazylia
oregano
oliwa

Przygotowanie
Cebulę obierz i pokrój w piórka, natomiast kiełbasę w plasterki. Cebulę z kiełbasą podsmaż na oliwie. Dynię oraz papryki pokrój w kostkę, a obranego ogórka w plasterki. Przygotowane warzywa wrzuć do garnka z cebulą i kiełbasą. Duś na małym ogniu około 15 minut, kilkakrotnie mieszając łyżką. Pomidory pokrój w ósemki. Dodaj do lecza. Gotuj kolejne 10 minut. Leczo dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Podawaj z pieczywem.
Przełom nr 39 (1161) 1.10.2014