Porady
Pora na dynię
Królową jesiennego stołu jest dynia. Warzywo dobrze się przechowuje, idealnie też nadaje się na przetwory. Jej wartości odżywczych nie sposób przecenić – bogata w witaminy i minerały, a przy tym ma niewiele kalorii.Przepis na leczo z dynią podaje Katarzyna Jaworek z Mętkowa.
Królową jesiennego stołu jest dynia. Warzywo dobrze się przechowuje, idealnie też nadaje się na przetwory. Jej wartości odżywczych nie sposób przecenić – bogata w witaminy i minerały, a przy tym ma niewiele kalorii.Przepis na leczo z dynią podaje Katarzyna Jaworek z Mętkowa.
Składniki:
pół kg miąższu z dyni
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 cebula
3 pomidory
1 ogórek
25 dag cienkiej kiełbasy
sól
pieprz
bazylia
oregano
oliwa
Przygotowanie
Cebulę obierz i pokrój w piórka, natomiast kiełbasę w plasterki. Cebulę z kiełbasą podsmaż na oliwie. Dynię oraz papryki pokrój w kostkę, a obranego ogórka w plasterki. Przygotowane warzywa wrzuć do garnka z cebulą i kiełbasą. Duś na małym ogniu około 15 minut, kilkakrotnie mieszając łyżką. Pomidory pokrój w ósemki. Dodaj do lecza. Gotuj kolejne 10 minut. Leczo dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Podawaj z pieczywem.
Przełom nr 39 (1161) 1.10.2014