Porady
Ciastka czekoladowe z niespodzianką w środku
Początkowo wydawało mi się, że ich wykonanie jest niezmiernie trudne. Wręcz przeciwnie. Przygotuje je nawet początkujący kucharz. Robi się je prosto i szybko. Sprawdzają się idealnie podczas wizyty niezapowiedzianych wcześniej gości.
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
100 g masła
1/3 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki mąki
do wyboru: dżem, masa kajmakowa, masło orzechowe, do ciastek można włożyć także cukierki typu krówka czy mars
Przygotowanie:
Czekoladę należy rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i odstawić, by masa wystygła. Jajka, żółtka i cukier ubijamy mikserem przez kilka minut. Dodajemy mąkę i czekoladę. Dokładnie mieszamy. Foremki smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Wlewamy do nich ciasto mniej więcej na wysokość dwóch centymetrów. Następnie łyżeczką na sam środek nakładamy dżem albo kawałki krówki czy łyżkę masła orzechowego. Przykrywamy kolejną porcją ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy nie dłużej niż 15 minut. Ciastka mają być wilgotne w środku. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy je na kilka minut do ostygnięcia. Potem od razu podajemy, wyjmując z foremek albo pozostawiając je w nich.
Anna Jarguz
Przełom nr 20 (1193) 20.5.2015