Ziemia chrzanowska
Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy
9 lutego swoje święto obchodzi jedno z najpopularniejszych dań na świecie - pizza. Można ją zamówić, albo zrobić samemu. To nic trudnego.
![Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2019/02/09/25168_1549723511_32999100.jpg)
Pizzę przygotowuję od wielu lat. Raz na cienkim, innym razem na grubym spodzie. Na wierzchu układam to, co akurat mam pod ręką - szynkę, salami, pieczarki, paprykę, kukurydzę, oliwki.
Składniki:
50 dag mąki
szczypta soli
ok. 4 dag drożdży
woda
30 dag wędliny (szynka, salami)
ok. 50 dag żółtego sera
ok. 30 dag pieczarek
czerwona papryka
3 cebule
pół główki czosnku
przecier pomidorowy albo pomidory w puszcze
dowolnie: oliwki, marynowana papryka, suszone pomidory, ogórek kiszony, karczochy
Przygotowanie:
Drożdże zalewam ciepłą wodą i odstawiam na 15 minut. Sól mieszam z mąką, dolewam odrobinę oliwy i dodaję drożdże. Ugniatam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce na około godzinę, by wyrosło. W tym czasie podsmażam pokrojone drobno: cebulę, czosnek, pieczarki. Gdy ciasto wyrośnie, dzielę go na trzy równe części (wtedy pizza jest na cienkim cieście). Układam go na blasze i czekam kolejne 15 minut, by jeszcze wyrosło. Następnie nakładam porcję przecieru (lub pomidory z puszki), łyżkę musztardy, cebulę z czosnkiem, układam wędlinę, przygotowane wcześniej dodatki (pieczarki, paprykę, oliwki, itp). Na końcu posypuję żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza na około 15 minut. Po wyciągnięciu obficie posypuję suszonym oregano.
A jaki jest Wasz przepis na pizzę?
Komentarze
4 komentarzy
Zamieszczę jeszcze takie spostrzeżenie, kcal w potrawie nie dojrzysz, są w niej jednak obecne, często w nadmiarze. Bierzmy pod lupę to, co na nasz stół trafia.
Paulusss - tylko po co ta margaryna? 125g margaryny to około 856 kcal. Przepis pani Anny propsuję, Twój zdecydowanie odrzucam.
Komentarz został usunięty z powodu złamania regulaminu.
pizza Pawła :) składniki: 0,5 margaryny ( czyli 125g ) ( miękkiej żeby dobrze się wyrabiało ) 1 jajko 50dag drozdzy troszke soli 5 łyżek mąki do zaczynu dr. + ok. 3 szk. na stolnice Drozdze rozdrobnione rozpuscic w cieplym mleku , dodać sól ( można też pół łyżeczki cukru , lepiej wyrośnie ) i mąke i odstawić w cieple miejsce na ok 30 min żeby wyrosło. Na stolnice wsypać ok 2-3 szkl. mąki, wrzucić na to wyrosniete ciasto i dodać jajko i pół kostki margaryny i wyrabiać ciasto, rozwałkować. Ciasto jak ktoś lubi cienkie to można podzielić na 2 części - jedną upiec, a drugą połowe zamrozić. Na ciasto nałożyć sos pomidorowy ( lub koncentrat ) i przyprawy z dodatkami ( pieczarki, szynke , pomidory itd.. ) pizze piec ok 35min w 160 st. ser nakładać na 5 min. przed końcem pieczenia, czyli po 30 min. żeby po wyjęciu był ciągnący i sympatyczny. smacznego !