Nie masz konta? Zarejestruj się

Ziemia chrzanowska

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy

09.02.2019 16:35 | 4 komentarze | 3 734 odsłony | Anna Jarguz

9 lutego swoje święto obchodzi jedno z najpopularniejszych dań na świecie - pizza. Można ją zamówić, albo zrobić samemu. To nic trudnego.

4
Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy
Pizza smakuje chyba wszystkim
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Pizzę przygotowuję od wielu lat. Raz na cienkim, innym razem na grubym spodzie. Na wierzchu układam to, co akurat mam pod ręką - szynkę, salami, pieczarki, paprykę, kukurydzę, oliwki.


Składniki:
50 dag mąki
szczypta soli
ok. 4 dag drożdży
woda
30 dag wędliny (szynka, salami)
ok. 50 dag żółtego sera
ok. 30 dag pieczarek
czerwona papryka
3 cebule
pół główki czosnku
przecier pomidorowy albo pomidory w puszcze
dowolnie: oliwki, marynowana papryka, suszone pomidory, ogórek kiszony, karczochy

Przygotowanie:
Drożdże zalewam ciepłą wodą i odstawiam na 15 minut. Sól mieszam z mąką, dolewam odrobinę oliwy i dodaję drożdże. Ugniatam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce na około godzinę, by wyrosło. W tym czasie podsmażam pokrojone drobno: cebulę, czosnek, pieczarki. Gdy ciasto wyrośnie, dzielę go na trzy równe części (wtedy pizza jest na cienkim cieście). Układam go na blasze i czekam kolejne 15 minut, by jeszcze wyrosło. Następnie nakładam porcję przecieru (lub pomidory z puszki), łyżkę musztardy, cebulę z czosnkiem, układam wędlinę, przygotowane wcześniej dodatki (pieczarki, paprykę, oliwki, itp). Na końcu posypuję żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza na około 15 minut. Po wyciągnięciu obficie posypuję suszonym oregano.

A jaki jest Wasz przepis na pizzę?