Ziemia chrzanowska
Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy
9 lutego swoje święto obchodzi jedno z najpopularniejszych dań na świecie - pizza. Można ją zamówić, albo zrobić samemu. To nic trudnego.
Pizzę przygotowuję od wielu lat. Raz na cienkim, innym razem na grubym spodzie. Na wierzchu układam to, co akurat mam pod ręką - szynkę, salami, pieczarki, paprykę, kukurydzę, oliwki.
Składniki:
50 dag mąki
szczypta soli
ok. 4 dag drożdży
woda
30 dag wędliny (szynka, salami)
ok. 50 dag żółtego sera
ok. 30 dag pieczarek
czerwona papryka
3 cebule
pół główki czosnku
przecier pomidorowy albo pomidory w puszcze
dowolnie: oliwki, marynowana papryka, suszone pomidory, ogórek kiszony, karczochy
Przygotowanie:
Drożdże zalewam ciepłą wodą i odstawiam na 15 minut. Sól mieszam z mąką, dolewam odrobinę oliwy i dodaję drożdże. Ugniatam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce na około godzinę, by wyrosło. W tym czasie podsmażam pokrojone drobno: cebulę, czosnek, pieczarki. Gdy ciasto wyrośnie, dzielę go na trzy równe części (wtedy pizza jest na cienkim cieście). Układam go na blasze i czekam kolejne 15 minut, by jeszcze wyrosło. Następnie nakładam porcję przecieru (lub pomidory z puszki), łyżkę musztardy, cebulę z czosnkiem, układam wędlinę, przygotowane wcześniej dodatki (pieczarki, paprykę, oliwki, itp). Na końcu posypuję żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza na około 15 minut. Po wyciągnięciu obficie posypuję suszonym oregano.
A jaki jest Wasz przepis na pizzę?
Komentarze
4 komentarzy
Zamieszczę jeszcze takie spostrzeżenie, kcal w potrawie nie dojrzysz, są w niej jednak obecne, często w nadmiarze. Bierzmy pod lupę to, co na nasz stół trafia.
Paulusss - tylko po co ta margaryna? 125g margaryny to około 856 kcal. Przepis pani Anny propsuję, Twój zdecydowanie odrzucam.
Komentarz został usunięty z powodu złamania regulaminu.
pizza Pawła :) składniki: 0,5 margaryny ( czyli 125g ) ( miękkiej żeby dobrze się wyrabiało ) 1 jajko 50dag drozdzy troszke soli 5 łyżek mąki do zaczynu dr. + ok. 3 szk. na stolnice Drozdze rozdrobnione rozpuscic w cieplym mleku , dodać sól ( można też pół łyżeczki cukru , lepiej wyrośnie ) i mąke i odstawić w cieple miejsce na ok 30 min żeby wyrosło. Na stolnice wsypać ok 2-3 szkl. mąki, wrzucić na to wyrosniete ciasto i dodać jajko i pół kostki margaryny i wyrabiać ciasto, rozwałkować. Ciasto jak ktoś lubi cienkie to można podzielić na 2 części - jedną upiec, a drugą połowe zamrozić. Na ciasto nałożyć sos pomidorowy ( lub koncentrat ) i przyprawy z dodatkami ( pieczarki, szynke , pomidory itd.. ) pizze piec ok 35min w 160 st. ser nakładać na 5 min. przed końcem pieczenia, czyli po 30 min. żeby po wyjęciu był ciągnący i sympatyczny. smacznego !