Nie masz konta? Zarejestruj się

Praca, biznes, edukacja

Tort w kształcie lalki, zamku czy samochodu

11.01.2012 14:26 | 0 komentarzy | 9 127 odsłon | red
KRZESZOWICE. Na urodziny, ślub czy jubileusz. Tort jest niezastąpiony. Przy odrobinie fantazji może być nawet swego rodzaju dziełem sztuki cukierniczej i kształtem przypominać dowolny przedmiot: samochód, telefon albo zamek.
0
Tort w kształcie lalki, zamku czy samochodu
Aneta Matusik z cukierni Melba prezentuje tort inspirowany krakowskim barbakanem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

KRZESZOWICE. Na urodziny, ślub czy jubileusz. Tort jest niezastąpiony. Przy odrobinie fantazji może być nawet swego rodzaju dziełem sztuki cukierniczej i kształtem przypominać dowolny przedmiot: samochód, telefon albo zamek.

Działająca od 19 lat firma Melba, należąca do rodziny Mędralów w Krzeszowicach, specjalizuje się w produkcji lodów. W 2008 roku właściciele uruchomili pracownię cukierniczą, oferując również tradycyjne ciasta. Melba wielokrotnie startowała w różnych konkursach kulinarnych, zdobywając laury podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku. Posiada tytuł Polskiego Producenta Żywności. Ostatnio w tzw. salonie produktów regionalnych promowała gminę Krzeszowice podczas targów hotelarstwa i gastronomii Hereca w Krakowie. Od niedawna produkuje torty o różnych, nieraz intrygujących kształtach. Wszystko za sprawą cukiernika, Anety Matusik, zainspirowanej twórczością własnych dzieci.

- Wielokrotnie bawiliśmy się tzw. ciastoliną, w dłoniach tworząc rozmaite figurki i przedmioty. Dzieci bardzo lubiły te zajęcia. Postanowiłam wykorzystać ten pomysł i w podobny sposób tworzyć wyroby cukiernicze - mówi Aneta Matusik.
Wykorzystuje do tego masę cukrową i marcepanową. Farbowana naturalnymi barwnikami daje się łatwo lepić w to, co tylko sobie wymyślimy. Z jej kolorowych fragmentów można tworzyć smerfy, kaczory Donaldy, łabędzie i inne, dowolne postaci. Masą można również ozdabiać torty.

- Podstawą tortu jest biszkopt i krem w wybranym smaku. Chcąc ozdobić go masą cukrową bądź marcepanową, warto zadbać o to, żeby nie było w nim dużo śmietany. Potem formując masę w wybrany kształt, nakładamy ją na tort, dbając o to, żeby jej grubość miała ok. 0,4 cm - tłumaczy Aneta Matusik.

Dodaje, że gotową masę można kupić. Jeśli jednak ktoś lubi samodzielne ćwiczenia kulinarne, może spróbować zrobić ją samemu z cukru pudru, żelatyny oraz glukozy zmieszanej z wodą. Do tego należy dodać odpowiedni barwnik cukierniczy. (E)
Przełom nr 48 (1018) 30.11.2011