KRZESZOWICE. Na urodziny, ślub czy jubileusz. Tort jest niezastąpiony. Przy odrobinie fantazji może być nawet swego rodzaju dziełem sztuki cukierniczej i kształtem przypominać dowolny przedmiot: samochód, telefon albo zamek.
KRZESZOWICE. Na urodziny, ślub czy jubileusz. Tort jest niezastąpiony. Przy odrobinie fantazji może być nawet swego rodzaju dziełem sztuki cukierniczej i kształtem przypominać dowolny przedmiot: samochód, telefon albo zamek.
Działająca od 19 lat firma Melba, należąca do rodziny Mędralów w Krzeszowicach, specjalizuje się w produkcji lodów. W 2008 roku właściciele uruchomili pracownię cukierniczą, oferując również tradycyjne ciasta. Melba wielokrotnie startowała w różnych konkursach kulinarnych, zdobywając laury podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku. Posiada tytuł Polskiego Producenta Żywności. Ostatnio w tzw. salonie produktów regionalnych promowała gminę Krzeszowice podczas targów hotelarstwa i gastronomii Hereca w Krakowie. Od niedawna produkuje torty o różnych, nieraz intrygujących kształtach. Wszystko za sprawą cukiernika, Anety Matusik, zainspirowanej twórczością własnych dzieci.
- Wielokrotnie bawiliśmy się tzw. ciastoliną, w dłoniach tworząc rozmaite figurki i przedmioty. Dzieci bardzo lubiły te zajęcia. Postanowiłam wykorzystać ten pomysł i w podobny sposób tworzyć wyroby cukiernicze - mówi Aneta Matusik.
Wykorzystuje do tego masę cukrową i marcepanową. Farbowana naturalnymi barwnikami daje się łatwo lepić w to, co tylko sobie wymyślimy. Z jej kolorowych fragmentów można tworzyć smerfy, kaczory Donaldy, łabędzie i inne, dowolne postaci. Masą można również ozdabiać torty.
- Podstawą tortu jest biszkopt i krem w wybranym smaku. Chcąc ozdobić go masą cukrową bądź marcepanową, warto zadbać o to, żeby nie było w nim dużo śmietany. Potem formując masę w wybrany kształt, nakładamy ją na tort, dbając o to, żeby jej grubość miała ok. 0,4 cm - tłumaczy Aneta Matusik.
Dodaje, że gotową masę można kupić. Jeśli jednak ktoś lubi samodzielne ćwiczenia kulinarne, może spróbować zrobić ją samemu z cukru pudru, żelatyny oraz glukozy zmieszanej z wodą. Do tego należy dodać odpowiedni barwnik cukierniczy. (E)
Przełom nr 48 (1018) 30.11.2011
Prawie pół tysiąca rowerzystów nad zalewem Chechło (WID
Bardzo sympatyczny ten pierwszy pan, który się wypowiadał. Dobrze mu z oczu patrzy i ten uśmiech... Fajnie, że mimo troszkę kapryśnej pogody udało się wszystkim szczęśliwie dotrzeć i co widać na zdjęciach mieli siłę uśmiechnąć się do obiektywu.
Mika
23:23, 2025-05-17
Chrzanów ma dwa parki dla psów
Ja tam przyprowadzam swojego 'Wyzla", cwaniak tylko mu suki w glowie, na dupie nie usiedzi
Jacek
23:16, 2025-05-17
Prezydent w Polsce nie rządzi!
Grażynko Śliwa ja zaglosuję na świątynię tępej propagandy lokalnej mafii PO czyli Przełom i na kapłanów służących w tej świątyni omyłkowo nazywanych dziennikarzami.
Nie dla UE
23:02, 2025-05-17
ZKKM Chrzanów. Lepszej komunikacji nie będzie
Czy to.prawda ze Dyszy zanim został usadowiony na stolcu prezesa przez lokalną mafię PO był prezesem stowarzyszenia busiarzy czyli potocznie mafii busiarskiej?
Nie dla UE
22:59, 2025-05-17
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz