Nie masz konta? Zarejestruj się

Historia

Wtedy świnie nie miały grypy

15.05.2009 09:18 | 0 komentarzy | 3 050 odsłony | red
Chrzanowskie Zakłady Mięsne mogłyby teraz świętować 55-lecie istnienia. Budowę zakładów mięsnych rozpoczęto na peryferiach Chrzanowa w 1954 roku, ale produkcję można było uruchomić dopiero w 1959.
0
Wtedy świnie nie miały grypy
Chrzanowscy masarze przy pracy. Zdjęcie z albumu Ziemia Chrzanowska i Jaworzno.
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Chrzanowskie Zakłady Mięsne mogłyby teraz świętować 55-lecie istnienia. Budowę zakładów mięsnych rozpoczęto na peryferiach Chrzanowa w 1954 roku, ale produkcję można było uruchomić dopiero w 1959.

Pełną wydajność fabryka osiągnęła jeszcze później, bo dopiero w lutym 1960 roku, ale już w 1959 wypadało ją uruchomić, świętując piętnastolecie Polski Ludowej.

Firma należała do największych w Małopolsce, obok zakładów mięsnych Krakowie i w Tarnowie, ale była od tamtych znacznie nowocześniejsza.

Kilkuset pracowników produkowało kiełbasy, po które ustawiały się długie kolejki. Zakłady dysponowały własną rzeźnią, oddziałami przetwórczymi, wędzarnią i chłodnią.

Potężny kombinat, którego budowa kosztowała 100 mln ówczesnych złotych, długie lata dobrze radził sobie w realiach gospodarki socjalistycznej. Zabił go dopiero wolny rynek.

Na terenie siedziby zakładów mięsnych w kolejnych latach działały nowe zakłady branży spożywczej.
(l)

„Przełom” nr 18 (886) 5.05.2009