Historia
Wtedy świnie nie miały grypy
Chrzanowskie Zakłady Mięsne mogłyby teraz świętować 55-lecie istnienia. Budowę zakładów mięsnych rozpoczęto na peryferiach Chrzanowa w 1954 roku, ale produkcję można było uruchomić dopiero w 1959.
Pełną wydajność fabryka osiągnęła jeszcze później, bo dopiero w lutym 1960 roku, ale już w 1959 wypadało ją uruchomić, świętując piętnastolecie Polski Ludowej.
Firma należała do największych w Małopolsce, obok zakładów mięsnych Krakowie i w Tarnowie, ale była od tamtych znacznie nowocześniejsza.
Kilkuset pracowników produkowało kiełbasy, po które ustawiały się długie kolejki. Zakłady dysponowały własną rzeźnią, oddziałami przetwórczymi, wędzarnią i chłodnią.
Potężny kombinat, którego budowa kosztowała 100 mln ówczesnych złotych, długie lata dobrze radził sobie w realiach gospodarki socjalistycznej. Zabił go dopiero wolny rynek.
Na terenie siedziby zakładów mięsnych w kolejnych latach działały nowe zakłady branży spożywczej.
(l)
„Przełom” nr 18 (886) 5.05.2009