Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Gołąbki wolańskie

17.09.2009 13:39 | 0 komentarzy | 4 853 odsłony | red
Przepis pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Filipowskiej
0
Gołąbki wolańskie
Panie z KGW w Woli Filipowskiej: Barbara Dudek, Emilia Kasza, Janina Kuciel i Alina Kiełtyka podczas ostatnich dożynek gminnych częstowały wszystkich gołąbkami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Doskonale sycące, smaczne i zdrowe. Podawane zarówno na obiad, jak i obfitą kolację. Najlepiej smakują podlane sosem pomidorowym lub grzybowym. Ale to już zależy od kulinarnych upodobań każdego z nas. Podobno są najsmaczniejsze wtedy, gdy się kończą. Podajemy zatem przepis na hurtową ilość gołąbków, które na pewno zadowolą wszystkich amatorów potraw z kapustą w roli głównej.

Składniki na 100 gołąbków:
3 główki kapusty
farsz:
2 kg kaszy,
1 kg ryżu,
4 kg mięsa,

przyprawy: pieprz, sól, vegeta.

Gotujemy kaszę i ryż. Mielimy mięso i dusimy je z cebulką. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Gotujemy kapustę, uprzednio wycinając głąb. Żeby liście łatwiej odchodziły od główki, można do garnka dolać kilka łyżek oleju.
Nakładamy farsz na liście i zawijamy gołąbki. Układamy je w garnku i dusimy ok. 1,5 godz. podlewając sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego!
(EA)

Przełom nr 36 (904) 9.09.2009