Praca, biznes, edukacja
Kremówka z tytułem
![Kremówka z tytułem](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2014/07/29/10060.jpg)
CUKIERNICTWO. Krzeszowicka cukiernia Melba otrzymała tytuł Polskiego Producenta Żywności 2011.
Spośród 90 firm reprezentujących osiem województw, w tym roku kapituła konkursowa przyznała 37 takich nagród. Tytuł Polski Producent Roku upoważnia laureatów do członkostwa w Klubie Polskich Producentów Żywności, będącym członkiem Rady Gospodarki Żywnościowej działającej przy Ministrze Rolnictwa.
- W tym roku otrzymaliśmy go za kremówkę krakowską - mówi Mędrala.
W ubiegłorocznym konkursie Melba zdobyła go za makaronik krakowski, a wcześniej za lody jogurtowe z borówkami.
Krzeszowicka Melba znana jest przede wszystkim z produkcji lodów. Obecnie wytwarza je w ponad 40 smakach. Kilka lat temu rozszerzyła działalność o cukiernictwo, zatrudniając mistrza cukiernictwa Jacka Weniewskiego. Opłaciło się. Robi teraz tyle samo rodzajów ciast, co smaków lodów. Firma współpracuje głównie z odbiorcami w Małopolsce i na Śląsku.
Melba to rodzinny biznes. Zatrudnia na stałe sześć osób, a w sezonie letnim zwykle więcej.
- Nie jesteśmy nastawieni na produkcję masową. Udział w konkursach daje nam nie tylko prestiż, ale też zwiększa zaufanie klientów - podkreśla Andrzej Mędrala.
W wojewódzkim konkursie AGROLIGA 2011 podczas wystawy rolniczej w Nawojowej koło Nowego Sącza Melba otrzymała tytuł wicemistrza Małopolski w kategorii firma. (E)
Przełom nr 36 (1006) 7.9.2011