Tradycyjna kuchnia lokalna - przelom.pl
Zamknij
2
,
Zamiast wierszyków i tradycyjnej akademii - stoły suto zastawione polskimi przysmakami. W ten sposób uczniowie i nauczyciele Szkoły Podstawowej nr 1 w Chrzanowie świętowali 11 listopada.
,
Zmęczeni ciężkim jedzeniem, chętnie sięgamy po mniej kaloryczne potrawy. Zamiast smażonych mięs i ryb, warto spróbować czegoś, co jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
,
Jeśli macie ochotę na pyszne danie, powinniście wypróbować ten przepis. Świetnie się sprawdza zarówno na obiad, jak i na kolację.
2
,
Klopsiki w sosie pomidorowym to świetna potrawa nie tylko na obiad. Doskonale sprawdzają się zarówno z kaszą czy ryżem.
2
,
W sklepach brakuje drożdży, więc mamy dla was przepis na chleb, w którym ich zupełnie nie potrzeba.
,
Jeśli macie ochotę na cos na ząb, powinniście spróbować pasty twarożkowej według naszego przepisu. Jest bardzo prosta i smaczna.
,
Jeśli macie ochotę na coś dobrego, możecie wypróbować nasz przepis na krokiety. Smakują na obiad oraz jako przekąska.
1
,
- Rano, jak chłopy szły do roboty na kopalnię, to trzeba było dać im coś pożywnego na śniadanie. Kluski tlone były w sam raz, bo są syte i w miarę szybko można je zrobić - mówi Prakseda Kasprzyk z Luszowic. Jedzono je też na obiad. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z tej miejscowości przepis na kluski tlone zaproponowały na ministerialną listę potraw regionalnych.
,
To smaczna i prosta w wykonaniu potrawa. Nazwa tych racuchów pochodzi od wyglądu. Placki są bowiem różnego kształtu i mają poszarpane brzegi. Polecają je panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Karniowicach.Jak podkreślają, w dawnych czasach każda gospodyni musiała wykazać się nie lada pomysłowością, aby wyżywić rodzinę i zaspokoić głód.
1
,
Agnieszka Mendela z Bolęcina dostała od babci przepis na racuchy z jabłkami. Właściwie nie musiała go dostawać, bo od dziecka przyglądała się, jak babcia je robi.
,
Dawniej, gdy słodycze nie były tak powszechnie dostępne jak teraz, domowej roboty krówki uchodziły za rarytas. Aby utrwalić ten przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis, gospodynie z Regulic chcą, by znalazł się na ministerialnej liście produktów regionalnych.
,
To stara, smaczna i szybka w przygotowaniu potrawa. Teraz zdecydowanie bardziej kaloryczna, bo z mąką i smażona na tłuszczu. Ale kiedyś placki piekło się bez mąki i na piecu, bezpośrednio na blasze. Zamierzają ją wypromować gospodynie z Zagórza.
,
Słodko-kwaśna zupa z kapustą i innymi warzywami oraz skwarkami. Należy do potraw zachowanych w powojennej kuchni. W Mirowie przepis na parzybrodę przetrwał dzięki gospodyniom.
,
Potrawa z warzyw i wędlin, której podstawowym składnikiem są ziemniaki. Podawana na liściu kapusty,  konsumowana dzidką.
,
Niewielkie, okrągłe kluski ziemniaczane, zalane mlekiem bądź okraszone stopionym boczkiem lub słoniną ze skwarkami.

OGŁOSZENIA PROMOWANE