Zmęczeni ciężkim jedzeniem, chętnie sięgamy po mniej kaloryczne potrawy. Zamiast smażonych mięs i ryb, warto spróbować czegoś, co jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Sałatka brokułowa smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jest pożywna, ale zanadto nie obciąża żołądka.
Składniki:
1 brokuł
1 zielony ogórek
100 g sera feta (opcjonalnie)
2 jajka
garstka prażonego słonecznika
sos jogurtowy (jogurt naturalny, ząbek czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie)
Brokuł podzielony na cząstki gotujemy ok. 8 minut, żeby nie był zbyt miękki i się nie rozpadał. Dodajemy pokrojonego ogórka, oraz ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka. Można dodać zielonej cebulki. Polewamy sosem jogurtowym (jest lżejszy, gdy nie dodamy do niego majonezu). Delikatnie mieszamy i posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego!
10.04.2025
ŁAZIENKI, gładzie, sufity podwieszane, Tel. 692-60...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz