Jeśli macie ochotę na coś dobrego, możecie wypróbować nasz przepis na krokiety. Smakują na obiad oraz jako przekąska.
Składniki:
1 kg karczku (można użyć mięsa mielonego)
0,5 kg kapusty kiszonej
2 cebule
sól, pieprz, czosnek
3 jajka
olej
naleśniki (2 szklanki mleka, 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, szczypta soli). Rozlewamy trochę ciasta na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem i smażymy aż się zarumieni z obydwu stron.
Kapustę kiszoną drobno kroimy i gotujemy aż zrobi się miękka. Mięso płuczemy, zalewamy wodą i solimy. Gotujemy do miękkości.
Wyciągamy z wody, studzimy i mielimy. Można użyć mięsa mielonego, które obsmażamy na patelni, a potem łączymy z kapustą.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy z czosnkiem na oleju, doprawiając solą, pieprzem i przyprawami . Dodajemy do mięsa z kapustą, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Układamy farsz na naleśnikach i zawijamy. Moczymy krokiety w jajku, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Smacznego!
10.04.2025
ŁAZIENKI, gładzie, sufity podwieszane, Tel. 692-60...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz