W sklepach brakuje drożdży, więc mamy dla was przepis na chleb, w którym ich zupełnie nie potrzeba.
Składniki:
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cukru
0,5 l mleka
1 jajko
1 łyżeczka soli
łuskany słonecznik
Do miski najpierw wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. Potem dodajemy mokre składniki: mleko i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy około 10 minut, żeby dobrze się połączyły.
Ciasto może być trochę rzadkie i lepiące. Przekładamy je do formy wyłożonej papierem i posypujemy słonecznikiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 190 stopni.
14.11.2024
ODSTĄPIĘ dobrze prosperujący Sklep Odzieżowy - Chr...
08.11.2024
WYCINKA drzew, karczowanie, zrębkowanie. Minikopar...
08.11.2024
DREWNO opałowe, zrębki. Transport. Tel. 572-632-99...
05.11.2024
ZATRUDNIĘ od zaraz pracownika fizycznego do pracy ...
01.11.2024
GABINET Psychologiczno - Terapeutyczny PRYZMAT Kat...
29.10.2024
ZATRUDNIĘ pracownika fizycznego do układania kostk...
17.09.2024
ŚLUSARZY, spawaczy, montażystów, praca na warsztac...
Pit18:00, 21.03.2020
0 0
Lepiej poświęcić kilka dni i zrobić własny zakwas żytni.
To bardzo łatwe. W internecie można znaleźć przepis z ilustracjami np.:
http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/
Potem można go trzymać w lodówce dokarmiając po zrobieniu chleba.
Taki zakwas można trzymać latami.Traktujemy go jak mało uciążliwe domowe zwierzę, musi jeść co kilka dni:)
Przepis na własny chleb?
150g zakwasu, 600g mąki, sól, woda
wymieszać, pozostawić w cieple do wyrośnięcia 2-4h piec 1,5-2 h w temp. 160°C
ilość wody zależna od rodzaju mąki,
Najlepiej wszystko odmierzać, po kilku chlebach mamy już gotową recepturę.
18:00, 21.03.2020
VitekSprytek09:37, 22.03.2020
0 0
Chleb z pustymi przestrzeniami to taki bubel. Coś było zrobione niewłaściwie. Wydaje mi się, że podany przepis nie dotyczy chleba z fotki, bo ten nie piekł się w foremce. Ciasta rzadkiego i lepiącego nie da się uformować w bochenek, a gdyby się udało, to się z tego zrobi ,,ciastowa kałuża''. Ciasto na chleb pieczony bez formy powinno mieć konsystencję zbliżoną do takiego, jak na makaron, czy pierogi. W przepisie Pita nie pasuje mi temperatura (za niska) i czas pieczenia - zbyt długi. Powodzenia. 09:37, 22.03.2020