W sklepach brakuje drożdży, więc mamy dla was przepis na chleb, w którym ich zupełnie nie potrzeba.
Składniki:
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cukru
0,5 l mleka
1 jajko
1 łyżeczka soli
łuskany słonecznik
Do miski najpierw wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. Potem dodajemy mokre składniki: mleko i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy około 10 minut, żeby dobrze się połączyły.
Ciasto może być trochę rzadkie i lepiące. Przekładamy je do formy wyłożonej papierem i posypujemy słonecznikiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 190 stopni.
Pit18:00, 21.03.2020
Lepiej poświęcić kilka dni i zrobić własny zakwas żytni.
To bardzo łatwe. W internecie można znaleźć przepis z ilustracjami np.:
http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/
Potem można go trzymać w lodówce dokarmiając po zrobieniu chleba.
Taki zakwas można trzymać latami.Traktujemy go jak mało uciążliwe domowe zwierzę, musi jeść co kilka dni:)
Przepis na własny chleb?
150g zakwasu, 600g mąki, sól, woda
wymieszać, pozostawić w cieple do wyrośnięcia 2-4h piec 1,5-2 h w temp. 160°C
ilość wody zależna od rodzaju mąki,
Najlepiej wszystko odmierzać, po kilku chlebach mamy już gotową recepturę.
VitekSprytek09:37, 22.03.2020
Chleb z pustymi przestrzeniami to taki bubel. Coś było zrobione niewłaściwie. Wydaje mi się, że podany przepis nie dotyczy chleba z fotki, bo ten nie piekł się w foremce. Ciasta rzadkiego i lepiącego nie da się uformować w bochenek, a gdyby się udało, to się z tego zrobi ,,ciastowa kałuża''. Ciasto na chleb pieczony bez formy powinno mieć konsystencję zbliżoną do takiego, jak na makaron, czy pierogi. W przepisie Pita nie pasuje mi temperatura (za niska) i czas pieczenia - zbyt długi. Powodzenia.
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Nowy parking w Trzebini. Płatny czy darmowy?
Wkrótce wszystko w Trzebini będzie płatne?
Trzebinia
09:15, 2025-05-13
Nowa książka o Helenie Kmieć z Libiąża
Okładka książki w 100%- ntach trafiona. Ja bym jeszcze napisał w tytule : Ściskałam z czułością bambo bo myślałam że potrzebuje pomocy a jego kolega bimbo przyszedł w nocy i poczęstował mnie nożem.
Rob
08:57, 2025-05-13
Nowa książka o Helenie Kmieć z Libiąża
Dokładnie wiedziała na co się pisze.
dede
08:16, 2025-05-13
88 lat temu na Grunwaldzkiej w Chrzanowie
Pisząc dzisiaj o szarości i biedzie w czasach PRL, warto unikać dokonywania manipulacji polegajacej na porównywaniu poziomu życia "wtedy" (lata 60/70) z tym poziomem dziś. Warto natomiast porównać z poziomem życia w innych krajach. Wystarczy nieco poczytać czy pooglądać zdjęcia i filmy z Francji, Włoch czy Hiszpanii. Tylko nie porównywać polskiej wiochy z Paryżem, a porównać ją z wiochą w Masywie Centralnym, Pirenejach czy na włoskim południu. Rażących różnic nie widać, a dzielnice willowe u nas też się budowały. Oczywiście łatwiej wrzucić zdjęcie pustej półki sklepowej zastawionej butelkami z octem, zrobione w czasach najgłębszego kryzysu. Ja tam pamiętam te półki jako tako zapełnione z towarami, w tym takimi, na wiele których nie było nas w domu stać. Na szkolnych apelach (było coś takiego - lata 60-te) kierownik szkoły nie raz wymachiwał bułką z szynką przyniesioną przez sprzątaczkę ze śmietnika, wygłaszając okolicznościowe przemówienie w stylu; "wasi rodzice ciężko pracują, a wy ....". Po co więc ta ideologiczna przesada w prawie każdym tekście o tamtych latach? Prawdą jest, że nie było komórek, netu, komputerów i paru innych rzeczy, tylko że gdzie indziej też ich nie było.
stary zgred
07:57, 2025-05-13