Potrawa z warzyw i wędlin, której podstawowym składnikiem są ziemniaki. Podawana na liściu kapusty, konsumowana dzidką.
Znana od wieków i w pierwotnej postaci najczęściej przyrządzana w okresie wykopków, gdy ziemniaki, cebula, marchew i buraki były na polu dostępne. Teraz prawdziwy sezon na ziemniaki po cabańsku startuje, gdy można je już wykopać w ogródku, ale tak naprawdę da się je upiec przez cały rok.
Na przestrzeni lat sposób przyrządzania potrawy się zmieniał. Począwszy od wymiany garnka glinianego na bardziej wytrzymały - żeliwny, po sposób podawania potrawy z tradycyjnego - na liściach kapusty, na współczesny (na talerzu). Zmieniała się też nazwa - z ziemniaków pieczonych (prażonych), na ziemniaki po cabańsku. Wybrali ją mieszkańcy w plebiscycie zorganizowanym przez "Przełom" przy współpracy z chrzanowskim starostwem. Formalnie funkcjonuje od marca 2005 r. i jest zarejestrowana w ministerstwie rolnictwa jako potrawa tradycyjna z naszego terenu.
Sposób jej przygotowywania to splot lokalnych zwyczajów i preferncji kulinarnych wykonawców.
Zwykle produktami i ich układaniem w garnku zajmują się panie, a panowie dbają, żeby ziemniaki były dobrze upieczone.
Ziemniaki po cabańsku można podawać z kwaśnym mlekiem, maślanką, kefirem, podpiwkiem, kwasem chlebowym...
Bardzo pasuje do pieczonych ogórek kiszony lub małosolny.
Tradycyjnie potrawę kosumuje się nie widelcem, a dzidką. Dzidka to wystugany z gałązki patyczek z ostrą końcówką.
Przepis
(składniki do garnka ok. 8l)
5 kg ziemniaków, 1 kg kiełbasy, 70 dkg boczku, 1/2 kg cebuli, 1/4 kg marchwi, pęczek naci pietruszki, pół średniej wielkości buraka (ale niekoniecznie), sól, pieprz do smaku.
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki lub w grube plastry. Cebulę i marchew oraz buraka kroimy w plastry. Drobno siekamy natkę pietruszki. Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plastry. Przygotowujemy pojedyncze liście kapusty do przykrycia garnka. Spód garnka smarujemy tłuszczem i wykładamy plastrami boczku. Pokrojone składniki układamy warstwami - najpierw ziemniaki, a następnie cebulę, boczek, kiełbasę, marchew, buraki, zieloną pietruszkę, do tego sól oraz pieprz, po czym kładziemy następną warstwę, aż do wyczerpania składników. Ostatnią powinny być ziemniaki. Całość przykrywamy liśćmi z kapusty. Na wierzch kładziemy wycięty z ziemi dareń (taki jak na obrazku), odwrócony ziemią do góry. Pieczemy przez godzinę. Zawartośc garnka przsypujemy na miskę, a następnie i nakładamy na liścia kapusty.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Nowy parking w Trzebini. Płatny czy darmowy?
Płatny parking + płatny pociąg to raczej nie będzie to zachęta do korzystania z pociągu. Raczej odwrotnie.
stary zgred
14:44, 2025-05-13
Nowy parking w Trzebini. Płatny czy darmowy?
Tam gdzie władza jest słaba tam są parkingi płatne,zarządzane przez dziwne spółki z innej części kraju.
Miro
14:22, 2025-05-13
"Lekarz od cudów" honorowym obywatelem Libiąża
Wśród honorowych górnicy, duchowni, pan Wróbel (nie znam...) i teraz Marek (mogę tak mówić...). Teraz to jest naprawdę zrozumiałe i uzasadnione, w niczym nie umniejszając zasług pozostałych.
hajer
12:10, 2025-05-13
Nowy parking w Trzebini. Płatny czy darmowy?
Miał być na 100 samochodów i bezpłatny. A wychodzi zawsze po staremu, czyli mniejszy i płatny. Jak zdzierać to na całego.
watacha
11:44, 2025-05-13
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz